Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Hoe denkt de kiezer over aanpak discriminatie?

Valt bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart wel wat te kiezen als het gaat om de aanpak van discriminatie en racisme? Best wel, blijkt uit dit overzicht van Nu.nl, die alle partijprogramma’s doornam op aanpak van discriminatie, institutioneel racisme en het bevorderen van een inclusieve samenleving. De meeste partijen hebben op elk van deze onderwerpen wat te zeggen, op de PVV en 50PLUS na. Maar hoe zwaar wegen deze onderwerpen straks in het stemhokje?

Voor die vraag gaan we te rade bij de verschillende stem- en kieswijzers. De kieswijzer van Welke partij past bij mij denkt dat het onderwerp weinig invloed heeft en stelt geen enkele vraag in deze richting. De Stemwijzer en Kieskompas vragen allebei of de regering excuses moet maken voor het slavernijverleden. Stemwijzer en de kieswijzer van het AD willen daarnaast weten of het verbod op gezichtsbedekkende kleding (boerkaverbod) moet worden afgeschaft. Het Kieskompas kiest voor stellingen met een heel andere toon, namelijk: ‘De islam vormt een bedreiging voor de Nederlandse waarden’; ‘Zwarte piet is racistisch’; ‘Er zijn te veel immigranten in Nederland’. De Jongerenkieswijzer bevat maar de helft van het aantal vragen (15 in plaats van de gebruikelijke 30) maar wijdt maar liefst twee stellingen aan het bestrijden van discriminatie, namelijk:

  • ‘Jongeren met een beperking moeten evenveel betaald worden voor hetzelfde werk als vakgenoten zonder beperking.’
  • ‘Overheidsinstanties mogen etniciteit niet gebruiken om fraude te bestrijden.’

Kortom, de kies- en stemwijzers denken nogal verschillend over de vraag of politieke partijen stemmen kunnen winnen met inclusieve standpunten. Dat lijkt in strijd met alle maatschappelijke en politieke aandacht voor de BLM-protesten, etnisch profileren en discriminatie door de overheid. Hoe de kiezer er echt over denkt zullen we natuurlijk pas na 17 maart weten.