Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Herken jij discriminatie?

Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders ervaart discriminatie. Ze voelen zich uitgesloten of anders behandeld dan anderen, terwijl daar geen reden voor is. Discriminatie is verboden, maar soms is onderscheid maken wel toegestaan.  Wat is discriminatie en wat niet? Over die vraag gaat de tentoonstelling Herken jij discriminatie?

In de etalage van de voormalige V&D pand in Vlaardingen vertellen acht mensen over wat hun is overkomen. De vraag is telkens: is hier sprake van discriminatie? Neem bijvoorbeeld de 76-jarige Guus. Hij wil gebruikmaken van een financiële regeling om zijn woning te verduurzamen, maar zijn aanvraag wordt door de gemeente afgewezen omdat hij te oud is. Of Yasmine die in een supermarkt werkt en van haar leidinggevende geen hoofddoek mag dragen. En Roos krijgt te horen dat haar jaarcontract niet wordt verlengd, nadat ze had aangegeven zwanger te zijn.

Bij elk verhaal een uitleg

“Discriminatie is het maken van onderscheid op basis van persoonlijke kenmerken die er in die situatie niet toe doen. Soms lijkt het meteen duidelijk, maar in andere gevallen is het niet eenvoudig om te bepalen of sprake is van discriminatie. Niet elk onderscheid is namelijk verboden”, legt Nilza Pinto van RADAR uit. “De personen zijn fictief vanwege de privacy, maar hun cases komen uit de praktijk. Bij elk verhaal hebben we een uitleg of er sprake is van discriminatie of niet.  Bij sommige verhalen kan het antwoord je best verrassen. De uitleg kun je vinden  op www.radar.nl/quiz of scan de QR-code in de etalage.”

De tentoonstelling is tot november te zien in Vlaardingen en daarna in een van de andere gemeenten die zijn aangesloten bij RADAR.  

Heb jij ook iets meegemaakt?

Vraag je je af of het discriminatie is of niet? Neem dan eens contact op met ons meldpunt via onderstaande meldbutton.