Helft uitzendbureaus discrimineert
Bijna de helft van de uitzendbureaus houdt Surinaamse, Turkse of Marokkaanse Nederlanders buiten de selectie voor een vacature als de opdrachtgever daarom vraagt. Dat blijkt uit een onderzoek van het AVROTROS consumentenprogramma RADAR.
Medewerkers van het televisieprogramma benaderden bijna tachtig uitzendbureaus en deden zich voor als een bedrijf dat personeel zoekt, en dan het liefst géén mensen van een bepaalde afkomst. Bijna de helft van de uitzendbureaus (47%) ging mee in het verzoek, 14% legde de verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever en 3% nam geen beslissing. Ruim een derde (36%) zei ‘nee’ tegen het verzoek. Presentatrice Antoinette Hertsenberg zei in de uitzending dat de medewerkers van het programma al snel met hun mond vol tanden stonden als het uitzendbureau duidelijk ‘nee’ zei en aangaf niet mee te willen werken aan discriminatie.
‘Men weet dat het niet mag’
Het College voor de Rechten van de Mens zegt in de uitzending van het consumentenprogramma verbijsterd te zijn. Wat voorzitter van het College Adriana van Dooijeweert vooral opvalt, is dat de intercedenten weten dat het niet mag, maar tóch ingaan op het verzoek.
Oud probleem
Discriminatie door uitzendbureaus is al veel langer een probleem. In oktober 1986 toonde het toenmalig Landelijk Buro Racismebestrijding (LBR) aan dat uitzendbureaus in de vier grote steden werkzoekenden discrimineren op grond van hun etnische afkomst. Een van de aanbevelingen was in de opleiding van intercedenten speciale aandacht te schenken aan discriminatie en aan de problemen van etnische groepen. In de uitzending van AVROTROS werd deze inmiddels dertig jaar oude aanbeveling wederom genoemd door de uitzendbrancheorganisaties ABU en NBBU, als een van de belangrijkste middelen om discriminatie door uitzendbureaus aan te pakken.
Meld discriminatie
Mocht u te maken hebben met discriminatie door uitzendbureaus, meld dit bij ons. Onze klachtbehandelaars kunnen u adviseren en ondersteunen bij mogelijke vervolgstappen. Bovendien helpt u ons om discriminatie in kaart te brengen en te bestrijden. Melden kan door te bellen met 010 411 39 11 of gebruik ons meldformulier.
Word jij gediscrimineerd?
Onze gespecialiseerde klachtbehandelaars kunnen een luisterend oor bieden en helpen om jouw situatie te verbeteren.