Slavernij
Tien waargebeurde verhalen
Een tentoonstelling in het Rijksmuseum over slavernij. Niet als abstract begrip, maar in de vorm van persoonlijke en waargebeurde verhalen. Verhalen uit zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als uit Zuid-Afrika en Azië.
Voor het eerst richt men de blik op slavernij in de Nederlandse koloniale periode.
Een periode van 250 jaar die een onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van onze geschiedenis. Een periode waarin mensen tot bezit en objecten in administraties werden gemaakt. In de tentoonstelling vertellen we tien waargebeurde verhalen van mensen die hierbij betrokken waren. Tien persoonlijke verhalen over mensen die bijvoorbeeld tot slaaf waren gemaakt of slavenhouder waren. Of over mensen die zich verzetten en mensen die in slavernij naar Nederland zijn gehaald. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij eigen keuzes maken?
Tijdens deze tentoonstelling zijn er ook talkshows (die je fysiek of online kunt bijwonen) over het thema slavernij en de doorwerking daarvan. Denk hierbij aan onderwerpen als de zichtbaarheid van mensen van kleur in de media, politiek en de samenleving of de rol van vrouwen tijdens slavernij. Meer info hierover vind je hier.