Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

‘Een menselijker samenleving’

07 februari t/m 14 maart

Webdebatten Beweging van Barmhartigheid

Volgend jaar maart zijn er weer verkiezingen. Misschien worden het wel heel bijzondere verkiezingen, want bijna alle politieke partijen vinden dat het na de corona-crisis ‘anders’ moet in de samenleving. Dat vindt de Beweging van Barmhartigheid ook; we willen – kort gezegd – een barmhartiger wereld. Dat klinkt mooi en dat wil dus eigenlijk iedereen wel. Maar hoe doe je dat? Hoe verbeter je de wereld?

Begin bij jezelf, zegt een bekende slogan. En dat is waar. De Beweging van Barmhartigheid investeert daar veel in. Maar het is niet genoeg. Breder in de samenleving, in de politiek en bij de leiders moet er ook wat veranderen. Maar wat dan? Daarover worden tussen november en maart zes online debatten gevoerd.

De serie begon op 1 november met Paul Verhaeghe. Hij schreef het boek ‘Houd afstand. Raak me aan’ en pleit voor andere keuzes in de samenleving. Tot 7 maart komen nog vier sprekers aan het woord. In het laatste debat op 14 maart wordt een rode draad uit de eerdere debatten gehaald. De aanbevelingen worden aan de politiek aangeboden.

Sprekers

3 Januari: Matthijs Schouten, ecoloog en filosoof bij Staatsbosbeheer en hoogleraar Natuurbeheer aan de universiteit van Cork in Ierland en de Wageningen University. Schouten is optimistisch en vindt dat we ons niet machteloos moeten voelen.

7 Februari: Roek Lips is initiatiefnemer van het platform ‘Nieuwe Leiders’. Dit project zoekt naar inspiratie en houvast, een zoektocht naar zinvol leven, nieuw leiderschap en in- transitie-zijn. Lips was eerder onder andere journalist, netmanager NPO, en televisiedirecteur bij de NCRV.

7 Maart: Hilde Kieboom, oprichter van de Belgische tak van de ‘Gemeenschap van Sant’Egidio’. Sant’Egidio is een christelijke lekengemeenschap met bijna 100.000 leden in zeventig landen. De gemeenschap combineert het ondersteunen van armen en asielzoekers met gebed. Internationaal is de gemeenschap ook actief als vredesorganisatie.

Praktisch

Elk webdebat duurt ongeveer een uur. Het gaat in de vorm van een Zoom-webinar, dat betekent dat de deelnemers wel de sprekers zien, maar niet elkaar. De debatten zijn gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van de deelnemers.

Inschrijven kan op de website van de Beweging van Barmhartigheid.