Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Een inclusieve werkvloer? We hebben iedereen nodig!

Inclusief beleid? Dat is toch alleen voor grote bedrijven? Misschien wel als je het hebt over grote beleidsplannen, meerdaagse scholingen, trainen van HR-mensen of het inhuren van externe bureaus. Dat kunnen kleine en middelgrote bedrijven zich vaak niet permitteren. Maar het hoeft allemaal niet ingewikkeld en duur te zijn. Ook met kleine stappen kun je al veel bereiken. Daarom benadert RADAR kleine en middelgrote bedrijven in Rotterdam met een trainingsaanbod rondom diversiteit en inclusie.

Personeel

Wil je bijvoorbeeld werken aan een divers personeelsbestand? Dan is er vaak al veel mogelijk, zonder al te hoge kosten. Zoek bijvoorbeeld de samenwerking met netwerken zoals 010 Inclusief en Diversiteit in Bedrijf om vacatures uit te zetten. En als je voor je stageplekken Rotterdamse scholieren selecteert, dan krijg je in zeven van de tien gevallen vanzelf divers talent binnen. Daarnaast kun je overwegen om videosollicitaties toe te laten of bekijk of open hiring iets is voor je bedrijf. Op die manier haal je gemotiveerde mensen binnen, zonder dat je omslachtige sollicitatiegesprekken hoeft te organiseren.

Van divers naar inclusief

Het is belangrijk om niet alles bij het oude te laten zodra je personeelsbestand diverser is geworden. Soms vraagt diversiteit van medewerkers om aanpassingen. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of verlofregelingen, andere eetgewoonten, mogelijkheden voor kolven, stilte- of gebedsruimtes en aanpassingen van de werkvloer voor mensen met een fysieke beperking.  

Uiteindelijk wil je als werkgever dat je mensen het naar hun zin hebben en goed kunnen samenwerken. Zeker in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt heb je iedereen nodig! Het belangrijkste is dat je het gesprek aangaat met nieuwe medewerkers en bespreekt wat iedereen nodig heeft om optimaal te kunnen presteren. Vergeet ook de oudgedienden niet, ook zij moeten zich prettig voelen op het werk en meegenomen worden in veranderingen. Investeer in onderlinge gesprekken en activiteiten op gelijkwaardig niveau. Maak duidelijk dat ieders inbreng welkom is en dat uitsluiting niet getolereerd wordt. Op die manier geef je het goede voorbeeld en vergroot je de kans op teams die elkaars talenten weten te waarderen en vinden.

Het is een kwestie van willen, doen en volhouden. Ondernemers die meer willen weten kunnen altijd contact opnemen. We ondersteunen jullie graag met raad en daad!

Tip

Smeer dik met ‘NIVEA’: Niet Invullen Voor Een Ander!

Medewerkers die te maken krijgen met iemand die ‘anders’ lijkt te zijn, vullen vaak zaken voor diegene in. Dit leidt tot vooroordelen en onbegrip, dus denk regelmatig aan NIVEA.

Auteur

Meer weten?

We helpen ondernemers om van diversiteit en inclusie een succes te maken. Dat doen we door advies te geven en trainingen (op maat) te verzorgen. Meer weten wat RADAR voor jou kan betekenen. Neem contact met ons op.