Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Discriminatie of racisme zien gebeuren? Tips voor omstanders

Wat doe je als je ziet dat iemand wordt gediscrimineerd of het slachtoffer is van racisme? In zulke gevallen is het belangrijk dat we ons uitspreken en laten zien dat we discriminatie en racisme niet normaal vinden. Maar hoe pak je dat aan zonder als een bemoeial over te komen of de wind van voren te krijgen?  Drie tips om op een goede manier het gesprek aan te gaan?

Preventiemedewerker Sidris van Sauers van RADAR weet hoe belangrijk het is dat omstanders zich uitspreken. “Laat mensen die gediscrimineerd worden er niet alleen voor staan. Probeer, als het kan, altijd in te grijpen. Zeg er iets van. Komt je eigen veiligheid in gevaar? Bijvoorbeeld bij intimidatie of geweld? Bel dan de politie of 112.”  

Aan de andere kant moet je oppassen om de situatie niet over te nemen, waarschuwt Sidris. “Check bij de persoon in kwestie of het nodig is om actief in te stappen. Misschien is het al voldoende als je diegene steunt door klaar te staan voor hem/haar/hen? Door ongevraagd de regie over te nemen, neem je de eigen weerbaarheid van de persoon af. Dit kan averechts werken voor alle partijen.”

Tips voor een gesprek

Maar hoe ga je zo’n gesprek het beste aan. Het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) geeft in dit artikel drie nuttige tips:

  1. Spreek de dader aan op positieve waarden en normen. Ook mensen die openlijk discrimineren vinden vaak eigenlijk dat je een ander gelijk en met respect moet behandelen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Het verbaast me dat je dit zegt’ of ‘zo ken ik jou niet’.
  2. Geef ruimte aan de gevoelens van degene die gediscrimineerd wordt. Het kan ook helpen om de dader te wijzen op die gevoelens: “Zou jij het prettig vinden als je collega’s grappen maken over jouw afkomst?”
  3. Spreek de dader aan op diens groepsidentiteit, bijvoorbeeld als je beide bij hetzelfde bedrijf werkt of in dezelfde buurt woont. Zit je bijvoorbeeld in het stadion en support je hetzelfde team? Spreek degene vanuit je groepsidentiteit aan op racistische spreekkoren.

Campagne

De gemeente Rotterdam is een campagne gestart: Zie het. Zeg het. Meld het. In de campagne worden Rotterdammers opgeroepen om niet weg te kijken, maar om zich uit te spreken tegen discriminatie en discriminatie te melden bij RADAR.

Word jij gediscrimineerd?

Onze gespecialiseerde klachtbehandelaars kunnen een luisterend oor bieden en helpen om jouw situatie te verbeteren.