Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Antiracisme webinar: ‘040 Without Racism’

De meeste mensen zijn – gelukkig! – tegen racisme. Toch komt racisme nog dagelijks voor, ook in Eindhoven. Bijvoorbeeld op het voetbalveld, in de horeca of op straat. Tijdens het gratis online webinar ‘040 Without Racism’ op zondag 22 mei kunnen alle Eindhovenaren vanaf 15 jaar leren hoe je hier wat aan kunt doen, zelf en samen met anderen.

Tussen 10:00 uur en 17:00 uur is er een gevarieerd programma van workshops en sprekers. Er is onder andere aandacht voor wat antidiscriminatiebureau RADAR doet en hoe het koloniaal verleden invloed heeft op onze huidige samenleving. Daarnaast zijn er workshops over opgroeien in kleur, ingrijpen bij online racisme en hoe je je eigen privileges kunt inzetten om anderen te steunen. 

Veel mensen vinden het lastig om in te grijpen bij racisme en discriminatie. Omdat ze het niet altijd herkennen. Of het spannend vinden om zich uit te spreken. Het webinar is voor iedereen in Eindhoven, die wil weten hoe je een goede bondgenoot kunt zijn in de strijd tegen racisme. Er kunnen 500 mensen meedoen aan het webinar. Via deze link kun je je aanmelden voor het webinar

Het webinar wordt georganiseerd met medewerking van onder andere Eindhoven Kan Het, de gemeente Eindhoven, stichting Ik Wil, de Haëlla Stichting en antidiscriminatiebureau RADAR.

Programma webinar ‘040 Without Racism’ zondag 22 mei 2022                                           

10.00 uur: Opening

door presentatoren Joshua Snijders en Kim Don

10.15 – 11.15 uur: Workshop Herkennen van en omgaan met discriminatie

Audry Bron en Elly Bastiaanssen van antidiscriminatiebureau RADAR geven uitleg over hoe je discriminatie en racisme kunt herkennen, welke mogelijkheden er zijn om discriminatie en racisme aan te pakken en wat jij hierin kunt betekenen.

11.30 – 12.30 uur: Interactieve lezing Opgroeien in kleur

Ontdek hoe jij een verschil kan maken door met (je) kinderen over racisme te praten, van peuters tot pubers! Judi Mesman nodigt je uit kritisch te kijken naar situaties, uitspraken en opvattingen in het dagelijks (gezins)leven. Je krijgt praktische handvatten over hoe dit met kinderen te bespreken en aan te pakken.

12.45 – 13.15 uur: Middagpauze

13.15 uur: Spoken Word door Joshua Snijders

13.30 – 14.00 uur: Workshop Koloniaal verleden

Brenda Pattipeilohy gaat in op het verband tussen het koloniaal verleden van Nederland en hedendaags racisme. Onze blik op de geschiedenis kantelt, welke invloed heeft het op ons denken vandaag de dag?

14.15 – 15.15 uur: Workshop Hoe zit het met jouw privileges?

Ziya Altmis en Leyla Kalender geven je inzicht in hoe identiteit, privileges en macht een rol spelen in ieders leven én in de strijd tegen racisme. Via de ‘Privilege-bingo’ ontdek je hoe het zit met jouw ‘vinkjes’ en hoe je deze kunt inzetten als bondgenoot.

15.30 – 16.30 uur: Workshop #DatMeenJeNiet

Het leven speelt zich meer dan ooit online af en ook daar komt racisme en discriminatie voor. Het project #DatMeenJeNiet laat zien hoe je het verschil maakt door je uit te spreken. Je krijgt tips om een ‘upstander’ te worden, want ingrijpen werkt.

16.45 uur: Spoken Word door Joshua Snijders

17.00 uur: Afsluiting

door presentatoren Joshua Snijders en Kim Don