Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

21 maart bijeenkomsten van RADAR

Op 21 maart is de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. RADAR organiseert in Zuid-Holland en in Noord-Brabant verschillende bijeenkomsten over dit thema. Bekijk hier het overzicht!

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie: in gesprek met Antidiscriminatiebureau RADAR   

Tilburg | 19 maart | 19:30 tot 21:30 uur 

Wereldwijd wordt op 21 maart aandacht besteed aan de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Deze jaarlijkse herdenking werd door de Verenigde Naties ingesteld naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville (Zuid-Afrika), waar op 21 maart 1960 de politie het vuur opende op een groep mensen die demonstreerde tegen apartheid (de beruchte pasjeswetten).  

In het kader van de 21-maart-herdenking bespreken AntiRacismeGroep Tilburg en Comité 30 juni/1juli samen met Antidiscriminatiebureau RADAR wat ze doen om discriminatie tegen te gaan. Ook vertellen zij wat je kunt doen wanneer je discriminatie ervaart of getuige bent van discriminatie. Verder bespreekt RADAR preventieactiviteiten, waaronder ook de rechtszaak over etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee.

Er is voldoende gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen in Kim’s Kroeg (Piusplein 61, 5038 WP Tilburg). De toegang is gratis. Je hoeft je niet aan te melden voor deze bijeenkomst. 

Walk & Talk: Doorwerking van het koloniale verleden 

Eindhoven | 21 maart 2024 | 11:00 tot 13:00 uur 

Op 21 maart 2024 organiseren Antidiscriminatiebureau RADAR en Van Abbemuseum Walk & Talk: Doorwerking van het koloniale verleden. Binnen twee uur leggen we een boeiende route af met tussenstops bij de Catharinakerk, Van Abbemuseum en het Muziekgebouw Eindhoven. We bespreken de doorwerking van het koloniale verleden in het heden. Verschillende partners, waaronder spoken word artist Obi, dragen iets voor aan het publiek. 
 
Tijdens deze wandeltocht is er ruimte om persoonlijke discriminatie-ervaringen te delen met andere aanwezigen. Ook bezoeken we de expositie Verborgen Verbanden in het Van Abbemuseum. We eindigen de middag in ‘M’, een afdeling in het Muziekgebouw dat zich focust op duurzaamheid en inclusie, waarbij plenair besproken wordt welke kennis is opgedaan tijdens de wandeling. 
 
Het beginpunt van de wandelroute is bij het Muziekgebouw in Eindhoven. De wandelroute is 1,5 km lang en rolstoeltoegankelijk. Deelname is gratis, meld je wel even aan via onderstaande knop.  

Wat komt er na de komma? 

De rol van de overheid

Breda | 21 maart 2024 | 14:30 tot 16:30 uur 

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme organiseert op 21 maart de bijeenkomst ‘De rol van de overheid’. Verschillende sprekers, waaronder directeur-bestuurder Sjaak van der Linde (RADAR), zijn aanwezig en gaan samen met het publiek in gesprek over ervaringen met racisme en discriminatie. Ook wordt ingezoomd op de aard van de meldingen in Breda. Tijdens deze middag reflecteren we op het huidige gemeentebeleid en is er voldoende gelegenheid om publieksvragen te beantwoorden.  
  
Iedereen is van harte welkom bij STRND (Slingerweg 76). In verband met beperkte zitplaatsen willen we je vragen om je aan te melden. 

Rotterdam | 21 maart 2024 | 14:30 tot 17:30 uur  

In december 2022 bood demissionair minister-president Mark Rutte namens de Nederlandse staat excuses aan voor het slavernijverleden. Rutte stelde, naar een citaat van de kunstenares Serana Angelista, dat ‘we niet alleen het verleden delen, maar ook de toekomst. Dus zetten we vandaag een komma, geen punt.’ 

Op de Dag tegen Racisme en Discriminatie organiseren RADAR en IDEM Rotterdam tussen 14:30 en 17:30 een conferentie om gezamenlijk te verkennen wat er na ‘de komma’ komt. Aan de hand van multidisciplinaire dialoog belichten we de impact van dekolonisatie. Welke lessen putten we uit het verleden voor een gezamenlijke toekomst? En hoe maak je een verleden beschikbaar voor de toekomst, als het niet in beeld of geluid is gevat?  

Ook het publiek wordt op deze dag van harte uitgenodigd om hun eigen vragen, belevingen en visies te delen. Bijdragen vanuit het publiek worden vervolgens meegenomen in het programma van de Rotterdamse eindconferentie van het herdenkingsjaar. De bijeenkomst wordt georganiseerd in De Doelen (Eduard Flipse Zaal).

Inclusiediner – een tafel voor allen: verbonden in diversiteit 

Schiedam | 21 maart 2024 | 17:00 tot 21:00 uur 

Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie organiseert de gemeente Schiedam in samenwerking met RADAR een inclusiediner. Tijdens dit diner gaan we met elkaar aan tafel en in gesprek. Wat betekenen deze thema’s voor ons? Door samen te eten en te praten komen we in contact. We hopen mensen en ervaringen samen te brengen, waardoor er verbinding ontstaat. Als partner van de gemeente Schiedam ben je van harte uitgenodigd. 

Omdat verbinding centraal staat vraagt de Gemeente Schiedam je als partner ook om iemand vanuit jullie doelgroep mee te nemen. Denk hierbij aan een bewoner, vrijwilliger of cliënt. Zijn jullie erbij? Reserveer vóór maandag 11 maart via [email protected]. Graag ook eventuele dieetwensen doorgeven. Het eten is halal en er zijn vegetarische opties. 

Filmvoorstelling: The Old Oak

Roosendaal | 21 maart 2024 | 19:30 tot 22:30 uur 

Ingekleurde profielen van mensen met verschillende culturele achtergronden.

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie organiseert gemeente Roosendaal op donderdag 21 maart a.s. een filmavond bij C-Cinema (Nieuwstraat 2, Roosendaal). Wethouder Evelien van der Star vindt het belangrijk om vanuit het programma ‘Meedoen & gelijke kansen’ op deze manier extra aandacht te besteden aan de strijd tegen discriminatie en racisme in Roosendaal.

In samenwerking met C-Cinema en antidiscriminatiebureau RADAR wordt een programma georganiseerd op deze themadag. Het programma begint om 19.30 uur met een kort voorgesprek, waarin Svetlana Hendriks van MijnWereldkeuken en Rob Stoop namens RADAR te gast zijn. Vervolgens wordt de film The Old Oak vertoond. Het programma eindigt om omstreeks 22.30 uur. 

Aanmelden
Voor de filmavond is een beperkt aantal gratis kaarten beschikbaar. Je kunt je hiervoor aanmelden door het sturen van een e-mail naar Desiree Bax van gemeente Roosendaal: [email protected]. Belangrijk is dat je in je bericht aangeeft met hoeveel personen je wilt komen. Je ontvangt vervolgens een reactie met een bevestiging. Ook voor vragen en/of opmerkingen over de filmavond kunt u bovenstaand e-mailadres gebruiken.

Discriminatie melden helpt

Breda | 21 maart 2024 | 20:00 tot 21:30 uur 

Op 21 maart organiseren Antidiscriminatiebureau RADAR, Amnesty International en Stichting Ekklesia de bijeenkomst ‘Discriminatie melden helpt’. Tijdens deze bijeenkomst deelt spreker Mohammed Bouyaouzan zijn ervaringen met discriminatie en islamofobie. RADAR zal ingaan op de aard van de meldingen in de regio, waarom het belangrijk is om discriminatie te melden en wat er gebeurt nadat je discriminatie gemeld hebt bij Discriminatie.nl.  Ook duiken we in preventiemaatregelen: hoe voorkomen we discriminatie? Zo zal specifiek ingegaan worden op de problematiek van etnisch profilering en wat RADAR daartegen doet. 
  
De bijeenkomst is voor iedereen die wil meedenken over een inclusiever Breda. Je bent van harte welkom bij de Oude Lutherse Kerk. Je hoeft je niet aan te melden voor deze bijeenkomst. 

De worsteling van Marokkaanse Nederlanders om erkenning 

Den Bosch | 23 maart 2024 | 13:00 tot 14:30 uur 

De laatste maanden sloeg veel Marokkaanse Nederlanders de schrik om het hart. De partij wiens leider had opgeroepen tot ‘Minder Marokkanen’, won de verkiezingen. Sindsdien vragen kinderen op school en aan hun ouders of ze misschien het land uit moeten. Al tientallen jaren leven Marokkaanse Nederlanders met de vraag of ze ooit als volwaardige Nederlanders behandeld zullen worden.  

Den Bosch 

In Den Bosch werd deze zorg uitgerekend de laatste maanden ook gevoeld. De verhoudingen tussen het stadsbestuur en de Marokkaanse gemeenschap waren al eerder beschadigd. De verontwaardiging escaleerde begin november na een gefilmde uitspraak van de Burgemeester over de overlast door Marokkaanse asielaanvragers in Nederland. De uitspraak schokte Marokkaanse Nederlanders in Den Bosch en daarbuiten. Die reactie is niet los te zien van de jarenlange zoektocht naar erkenning van Marokkanen in Nederland. 

Tweederangsburgerschap 

Farent, RADAR en RUW gaan rond de Dag Tegen Racisme en Discriminatie op onderzoek uit, samen met de Marokkaanse gemeenschap van Den Bosch en Marokkaanse Nederlanders uit de rest van Nederland om na te gaan waar we staan. Hoe ervaren Marokkanen hun Nederlandse burgerschap en waar gaat het naartoe? Hoe is dit zo ontstaan, en welke gevoeligheden worden onvoldoende begrepen? 

De bijeenkomst is voor alle Bosschenaren die willen bijdragen aan een inclusiever Den Bosch. Je bent van harte welkom in Huis73 vanaf 13:30 uur.