Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

21 maart bijeenkomst: RUW | De Toekomst na de Slavernij-excuses

150 jaar nadat de wrede en misdadige uitbuiting door de slavernij werd afgeschaft, bood de overheid afgelopen december haar excuses aan. Als erkenning van het leed dat de Nederlandse staat eeuwenlang veroorzaakte en als veroordeling van dat handelen. Symbolisch of niet, dit moment maakt het pad vrij om ‘de weg vooruit’ te vinden.

Wat kan ‘de weg vooruit’ betekenen, en voor wie? Kúnnen we consequenties verbinden aan de erkenning van zulk omvangrijk leed? Betekent dat een grootse, jaarlijkse nationale herdenking? Wat betekent recht doen aan de doorwerking van de gevolgen van de slavernij in het heden? En begrijpen we eigenlijk wel hoe deze geschiedenis wordt ervaren door de betrokkenen? En tot slot: wat kan heling in het heden betekenen?

Met diverse kenners en betrokkenen spreken we over wat de excuses van de Staat voor hen betekenen en hoe zij denken over de betekenis ervan voor de toekomst van hoe Nederland met dit verleden zal omgaan.

GASTEN

Reggie Baay: Onafhankelijk onderzoeker en schrijver. Hij is gespecialiseerd in de koloniale en postkoloniale geschiedenis en literatuur van het vroegere Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. Zijn laatste boek Daar werd wat gruwelijks verricht verscheen begin 2015. Het beschrijft de verborgen geschiedenis van de slavernij tijdens het Nederlandse koloniale bewind in Indonesië.

Dr. Aspha Bijnaar: Directeur van stichting Musea Bekennen Kleur en onafhankelijk onderzoeker, schrijfster en conceptontwikkelaar. Musea Bekennen Kleur verenigd inmiddels 33 musea in het streven naar verduurzaming van diversiteit en inclusie in de Nederlandse erfgoedsector, waaronder het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. Aspha Bijnaar werkte als onderzoeker aan diverse wetenschappelijke publicaties, tentoonstellingen en lespakketten op het gebied van slavernij en de erfenis van slavernij. Dat deed ze onder andere voor het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.

Sherida Pengel: Specialist op het gebied van vitaliteit, werkgeluk, diversiteit & inclusie. Ze ontwikkelde ‘Mind Your Colour’, een stressreductie training specifiek voor mensen met een zichtbare, niet-witte huidskleur die wortels hebben in voormalige (Nederlandse) koloniën en/of afkomstig zijn uit de Afrikaanse diaspora. Bij deze groep bestaat er een grotere kans op depressie, hart- en vaatziekten, chronische stress en trauma’s als gevolg van discriminatie, uitsluiting en racisme. Vanuit dit perspectief spreken we met Sherida Pengel over de betekenis van brede erkenning van het slavernijverleden en wat er voor nodig is om die brede erkenning te bereiken.

Kenrick Gunther: Oprichter van de Stichting Wi Eygi Fasi, op onze eigen manier in het Surinaams. Kenrick Gunther en de stichting komen uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch

SAMENWERKING

Dit programma komt tot stand in een samenwerking tussen RADAR, FARENT en RUW. Ze grijpen de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie aan voor een openbaar gesprek over het slavernijverleden in het heden.

Wat betekenen de slavernij-excuses door de Staat en wat betekenen ze voor hoe Nederland met dit verleden zal omgaan? Een jaarlijkse herdenking? Welke consequenties kúnnen er worden verbonden aan de excuses? Hoe wordt deze geschiedenis ervaren door betrokkenen?

Praktische informatie 

Wanneer? 
Dinsdag 21 maart 2023, van 19.30 uur tot 21.45 uur  

Waar?
Huis73 Den Bosch, Hinthamerstraat 72 -74, 5211 MR ‘s-Hertogenbosch

Voor wie? 
Voor iedereen die wil deelnemen aan deze interessante bijeenkomst.

Meer info:
https://huis73.op-shop.nl/23981/ruw-de-toekomst-na-de-slavernij-excuses/21-03-2023