Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Zorgen om nieuwe projectie racistische leuzen

RADAR maakt zich zorgen over racistische leuzen die in Eindhoven geprojecteerd werden op het stadhuis. Al eerder waren soortgelijke leuzen te zien in Rotterdam, Amsterdam en Venlo. De actie kan voor veel Eindhovenaren en carnavalsbezoekers leiden tot gevoelens van onveiligheid.

Op maandagavond 20 februari 2023 werden er iets na half elf minutenlang racistische teksten geprojecteerd op de Stadhuistoren. Er stonden teksten als ‘Alaaf namens blank Nederland’, de zogeheten ’14 words’ en ‘Houd Lampegat blank’. Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de projectie, maar op Telegram verscheen een video van gemaskerde mannen van WLM met een projector in een busje. De politie doet onderzoek.

Eerder werden in Rotterdam racistische leuzen geprojecteerd op de Erasmusbrug, precies tijdens de jaarwisseling. Ook op het Anne Frank Huis in Amsterdam werden onlangs extreemrechtse teksten geprojecteerd en op een UWV-gebouw in Venlo. Alle incidenten worden nader onderzocht door de politie en/of het Openbaar Ministerie.

Afkeur

Burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem heeft zijn afkeur uitgesproken over de actie: “Racisme heeft niets te zoeken in onze inclusieve stad. Ons carnaval is een feest van iedereen, van verbinding en verbroedering, en dat blijft zo.” De burgemeester heeft aangifte gedaan van de projecties.

Geen neutrale uitspraken

Net als de leuzen die in Rotterdam werden geprojecteerd, zijn ook de projecties in Eindhoven niet neutraal. De oproep om Lampegat, de naam van Eindhoven tijdens Carnaval, ‘blank te houden’ en de Nederlandse vertaling van de ’14 words’ komen uit rechts-extremistische hoek.

Zie jij racistische leuzen?

Ook dat kun je melden bij RADAR. Door te melden help je de aard en omvang van racisme en discriminatie in kaart te brengen.