Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Zo kun je bijdragen aan inclusieve zorg

“Mijn naam is Sophia en ik werk als woonbegeleider in een huis van een zorginstelling in het Oude Noorden. Daar begeleid ik een groep jongvolwassenen. Leuke jongens en meiden, van verschillende afkomst. Daar pas ik goed tussen. Ik heb zelf een Kaapverdische vader en mijn moeder komt uit Zeeland. Omdat een van de jongens moslim is, stelde de groep voor om een iftar-maaltijd te organiseren en alle buren uit te nodigen. Superleuk idee! Ik beloofde direct om wat mensen te bellen die mogelijk kunnen helpen.

Iedereen die ik erover sprak, was enthousiast. Behalve mijn manager. Ik had hem een mail gestuurd over wat we van plan waren. In zijn antwoord schreef hij: “Doe maar niet, we willen als zorginstelling neutraal blijven als het om religie gaat”. Maar we vieren toch ook Kerstmis, dacht ik toen. Misschien had hij het verkeerd begrepen, dus ik besloot ’s middags nog even langs kantoor te fietsen. Dus ik uitleggen hoe goed het is dat de jongeren dit op eigen initiatief bedacht hebben en dat het verbindend voor de buurt kan zijn. Maar het bleef nee. Die manager zei gewoon: “We kunnen het niet verantwoorden om publieke gelden in dat moslimgedoe te steken”. Naar mijn argumenten werd niet geluisterd. Wat een onzin, dacht ik en ben weggegaan. Misschien heb ik de deur toen net iets te hard achter me dichtgetrokken. Ik was zo boos en teleurgesteld. En dan moest ik ook nog aan mijn jongeren vertellen dat hun idee niet door kon gaan.

Het was niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Het management zegt altijd veel waarde te hechten aan diversiteit en dat we als organisatie een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Maar als we met ideeën komen, worden we niet serieus genomen. Ik heb wel een idee waar dat mee te maken heeft. In dat hele management zitten vooral mannen en niemand van kleur. Later vind ik het irritant dat ik weg ben gelopen in plaats van dit te bespreken met mijn manager. Zo bereik ik mijn doel ook niet. En het maakt me echt boos, want ik merk hoe mensen minder meetellen als ze worden uitgesloten vanwege hun religie, huidskleur of beperking. “

Sophia is een fictief persoon, die we hebben samengesteld uit verschillende cases. Haar ervaringen komen dus uit de praktijk.

Herken jij jezelf in Sophie of in één van deze vragen of dilemma’s?

 • Zie jij dat mensen worden uitgesloten vanwege hun cultuur, seksuele geaardheid, gender, religie, afkomst, huidskleur, beperking, leeftijd, of sociale status?
 • Hoor jij dat er discriminerende uitingen gedaan worden door collega’s of cliënten of grapjes worden gemaakt die niet goed aanvoelen?

RADAR zoekt betrokken professionals uit zorg- en welzijnsorganisaties

 • met vragen en dilemma’s over diversiteit, discriminatie, cultuursensitiviteit en inclusie op de werkvloer;
 • die tegen uitdagingen op het gebied van inclusie aanlopen en graag willen sparren met anderen over oplossingen;
 • die intrinsiek/écht gemotiveerd zijn om bij te dragen aan een inclusieve organisatie;
 • die het management en collega’s willen overtuigen om meer aandacht te hebben voor het thema, maar niet goed weet hoe;
 • die inclusie-influencer willen zijn.

Radar biedt jou en jouw organisatie onder andere het volgende:

 • Trainingen en kennissessies op het gebied van cultuursensitief werken.
 • Kennis en expertise over inclusief werken en een inclusief werkklimaat.
 • Handvatten voor het omgaan met discriminatie.
 • Hoe je bewustwording creëert bij collega’s en directie om uitsluitingsmechanismen voor te zijn en te zorgen voor een fijn werkklimaat.
 • Advies over de elementen voor succesvol inclusief werkgeverschap.

Aanmelden

Herken jij jezelf in dit profiel en heb je interesse in ons aanbod?