Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Woning vinden is voor iedereen moeilijk, dus ook Omar en Samira verdienen eerlijke kans

RADAR heeft veel vragen gekregen over de campagne tegen discriminatie op de woningmarkt. Op de poster, die onder andere in Eindhoven is te zien, staat de tekst: ‘Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel. (Omar en Samira niet)’. Sommige mensen hebben kritiek op de tekst, maar anderen herkennen zich juist in het verhaal.

‘Erik en Annemarie’ hebben ook veel moeite om een woning te vinden, laten mensen ons weten. Dat alle woningzoekenden last hebben van een krappe woningmarkt en hoge huren, ontkennen we niet. We hebben alle begrip voor onzekerheid en boosheid die dit met zich meebrengt. Wonen is immers meer dan een dak boven je hoofd. Het is je thuis.

Discriminatie

Juist in deze krappe woningmarkt is het belangrijk dat beschikbare woningen eerlijk worden verdeeld.  Uit onderzoek blijkt dat woningzoekenden met een niet-Nederlands klinkende naam structureel minder kans maken op een huurwoning. Ook komt naar voren dat relatief veel makelaars bereid zijn mee te werken aan discriminerende verzoeken. Dit speelt vooral in de particuliere markt voor woningverhuur (verhuur van sociale huurwoningen gaat volgens een vaststaand systeem en is vaak wel transparant).

Eerlijke kans

Uit de reacties blijkt dat veel mensen denken dat Omar en Samira voorrang krijgen, bijvoorbeeld omdat ze statushouders zijn. Vluchtelingen met een verblijfstatus krijgen van gemeenten geschikte woonruimte toegewezen. Net als andere groepen die met spoed een woning nodig hebben. Maar veel mensen als Omar en Samira zijn in Nederland geboren en getogen. Zij verdienen net als iedereen een eerlijke kans op een woning.

Overheidscampagne

De landelijke overheid is vorig jaar gestart met een campagne om aandacht te vragen voor ongelijke kansen op de woningmarkt. Niet alleen als het gaat om discriminatie vanwege iemands migratieachtergrond, maar ook vanwege iemands seksuele gerichtheid of geloof. De overheid wijst in de campagne mensen op de mogelijkheid om discriminatie op de woningmarkt te melden.

De poster waarover we nu veel vragen krijgen , is onderdeel van deze campagne. RADAR staat achter de boodschap van de campagne om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken.

Melden

Iedereen die zich gediscrimineerd voelt bij de zoektocht naar een woning, kan dat melden via www.discriminatie.nl. Meldingen komen dan automatisch terecht bij de lokale antidiscriminatievoorziening van de melder.