Stap 4: Praat structureel over discriminatie met andere voetbalclubs
Racisme en discriminatie op het voetbalveld moeten samen worden aangepakt. Uit de Veldverkenning: Respect op en om het veld blijkt dat voetbalclubs niet alleen te maken hebben met individuele vooroordelen onderling, maar dat ook de geschiedenis van incidenten tussen voetbalclubs onderling langdurige spanningen kan veroorzaken. Daarom kan het nuttig zijn om soms een frisse start te maken en ervoor te zorgen dat clubs elkaar beter leren kennen.
Maak van tevoren kennis met elkaar
Het is belangrijk om elkaar beter te leren kennen en duidelijk te maken dat je samen wil werken aan een veilige omgeving. Bestuurders ontmoeten bestuurders, trainers praten met trainers, clubleden verwelkomen elkaar. Geef elkaar een hand en praat over de regels van de club, waarbij je benadrukt dat racisme en discriminatie niet worden getolereerd. Neem de tijd om elkaars waarden en normen te begrijpen en benadruk het belang van respect en inclusie in de vereniging. Dit gesprek kan de relaties tussen mensen verbeteren en een cultuur bevorderen waarin discriminatie en racisme niet worden geaccepteerd. Het is cruciaal dat alle clubleden zich bewust zijn van de ernstige gevolgen van deze problemen en zich inzetten voor een veilige en respectvolle omgeving voor iedereen.
Vraag je lokale sportbedrijf of gemeente om overleg te organiseren
Structurele overleggen tussen voetbalclubs over maatschappelijke thema’s kunnen vooroordelen tussen voetbalclubs verminderen en de aanpak van racisme en discriminatie versterken. Deze overleggen bieden een platform waar clubs openlijk kunnen communiceren en ervaringen kunnen delen. Hierdoor ontstaat begrip voor elkaars standpunten en uitdagingen. Tijdens deze overleggen kunnen ook gemeenschappelijke waarden en normen worden vastgesteld en gepromoot, zodat alle verenigingen dezelfde basisprincipes delen over respect, diversiteit en inclusie. Dit zorgt voor een solide basis waarop alle clubs kunnen bouwen om een positieve en inclusieve sportomgeving te bevorderen.
Het lokale sportbedrijf of de gemeente kan een belangrijke rol spelen in het coördineren van deze overleggen en het beschikbaar stellen van middelen en expertise om clubs te ondersteunen bij het creëren van een positieve en inclusieve sportomgeving. Samenwerking tussen verenigingen en externe instanties kan leiden tot een gezamenlijke inspanning om discriminatie en racisme in het amateurvoetbal effectief aan te pakken en te voorkomen.
Wil je afstappen van vrijblijvendheid en doorpakken? Ga dan aan de slag met stap 5.