Stap 3: Actie! Aan de slag bij de voetbalclub
Nadat het bestuur alles heeft besproken, is het tijd om de rest van de vereniging erbij te betrekken. Racisme en discriminatie los je niet in je eentje op. Besluit om samen met de hele vereniging aan de slag te gaan, met als doel ervoor te zorgen dat racisme en discriminatie niet getolereerd worden binnen de vereniging.
Praat met elkaar en schakel hulp in
Het is belangrijk om de waarden en normen van de vereniging duidelijk uit te dragen. Dit kan onder andere worden bereikt door:
- De (nieuwe) verenigingsregels te bespreken waarin discriminatie en racisme expliciet genoemd worden.
- Gesprekken te voeren op verschillende niveaus, zoals kantinesessies met ouders, vrijwilligers, leden en trainers, en kleedkamersessies met teams.
De kantinesessie
Bespreek de (nieuwe) verenigingsregels met anti-discriminatieregels in de kantine of het clubhuis. Nodig alle leden uit of doe dit in groepen, zoals alle trainers en scheidsrechters of een aantal commissies. Bespreek de clubidentiteit in relatie tot het gewenste sportief gedrag en ga met elkaar in gesprek over lastige situaties zoals discriminatie en racisme. Onze Veldverkenning wijst uit dat diversiteit, inclusie, discriminatie en racisme een taboe zijn in het amateurvoetbal, dus het bespreken van deze thema’s kan lastig zijn. RADAR kan daarbij helpen.
De kleedkamersessie
Begin het voetbalseizoen met een teambijeenkomst waarin de waarden en normen van de vereniging centraal staan. Nodig alle teamleden, trainers/begeleiders en ouders uit voor deze kleedkamersessie. Tijdens deze sessie worden afspraken over sportief gedrag en de clubidentiteit besproken en bekrachtigd door elk team. Daarnaast wordt informatie verstrekt over de vertrouwenspersonen en het discriminatiemeldpunt.
Tip
Het is belangrijk dat de trainers goed begrijpen wat de regels en waarden van de club zijn en deze kunnen overbrengen aan de spelers. Het is daarom een goed idee dat de trainers onderling de regels met betrekking tot discriminatie en racisme bespreken en ervoor zorgen dat ze goed op de hoogte zijn.
Hulp van buitenaf
Je kunt deze sessies zelf organiseren of externe experts inschakelen. Dit kan helpen bij het opzetten van effectieve gesprekken en het aanpakken van discriminatie en racisme binnen de vereniging.
Als je binnen de vereniging niet tot een oplossing kunt komen, is het verstandig om dit soort bijeenkomsten te laten leiden door professionals. Het is niet nodig om alles zelf te doen. Er zijn programma’s zoals;
- Ons Voetbal Is Van Iedereen (OVIVI) van KNVB
- Workshops van John Blankenstein Foundation
- Fair Play-workshop en het Spreekkorenproject van de Anne Frank Stichting
Zij bieden naast RADAR ook ondersteuning aan clubleden, trainers, scheidsrechters en andere betrokkenen.
Heeft de vereniging te maken gehad met incidenten en wil je dit in de toekomst voorkomen? Ga dan door naar stap 4.