Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden

Stageplan Eindhoven: ‘‘Draag bij aan de aanpak van stagediscriminatie in Eindhoven’’

Voor studenten is stagelopen erg belangrijk. Hierdoor kunnen zij het werkveld verkennen en hun opleiding afronden. Echter, mbo-studenten met een migratieachtergrond hebben meer moeite om een geschikte stageplek te vinden. Ze worden vaker niet uitgenodigd en voelen zich vaker niet welkom op hun stageplek. Hier willen we samen met professionals uit het bedrijfsleven en scholen in Eindhoven verandering in brengen: ‘‘Draag bij aan de aanpak van stagediscriminatie in Eindhoven’’.

Het Stageplan Eindhoven

Samen met tien professionals uit het bedrijfsleven, die de taak van ‘buddy’ op zich nemen, en zestien mbo-docenten wil RADAR dertig mbo-studenten in Eindhoven helpen aan een stageplek. De buddy’s uit het bedrijfsleven nemen elk drie mbo-studenten onder hun hoede. Zij ondersteunen de Eindhovense mbo-studenten door hen te inspireren en hun eigen netwerk in te zetten. Hiermee kunnen zij deuren openen die anders gesloten blijven voor studenten. De student is verantwoordelijk voor het verdere verloop van de sollicitatie en de stage!

De buddy’s adviseren en coachen de studenten individueel. Dit contactmoment vindt minstens één keer per maand plaats en duurt ongeveer één uur. Gedurende het traject motiveren, inspireren en stimuleren zij de mbo-studenten.

De mbo-docenten krijgen een workshop, waarmee zij studenten voor te bereiden op en weerbaarder te maken tegen discriminatie. Ook leren de docenten discriminatie te herkennen, signalen van studenten op te pakken en hen naar de juiste instellingen door te verwijzen. 


Onze doelstelling

In deze ronde van het project Stageplan Eindhoven helpen we dertig mbo-studenten in Eindhoven aan een stageplek. Onze ervaringen en leerpunten delen we na afloop van het project met andere organisaties. Zo kunnen zij ook jongeren helpen hun carrière een kick-start te geven.

Een stage volgen op het mbo is erg belangrijk. Pas wanneer een student alle stages heeft gedaan, kan die de opleiding succesvol afronden. Door deel te nemen aan ons project draag je niet alleen bij aan de succesvolle loopbaan van een student, maar ook aan de vorming van een inclusieve en diverse arbeidsmarkt. Hoe mooi is dat?

Meer weten?

Door samen te werken, kunnen we stagediscriminatie tegengaan en de arbeidsmarkt inclusiever maken. Daarom is RADAR, het antidiscriminatiebureau in de gemeente Eindhoven, hard op zoek naar deelnemers. Ben jij een buddy, mbo-student of mbo-docent in Eindhoven? Lijkt het je leuk om deel te nemen? Of wil je eerst nog wat meer informatie over dit project? Aarzel niet en neem gerust contact op met projectmedewerker Loes te Walvaart ([email protected] of 06 13 09 09 61).