Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Nieuwe raad van bestuur in de startblokken

De een komt uit het bedrijfsleven en omschrijft zichzelf als open, ambitieus en oplossingsgericht. De ander heeft een achtergrond in de non-profitsector en politiek en is naar eigen zeggen nieuwsgierig, progressief en energiek. Lisette Tanis-Pinas en Giselle Schellekens vormen samen de nieuwe raad van bestuur van RADAR, Art.1 en IDEM Rotterdam. Half augustus gaan ze aan de slag om 1 september daadwerkelijk het stokje over te nemen. Voor het zover is maken we alvast kennis met dit duo.

Gelijke behandeling en het bestrijden van discriminatie spelen zowel voor Lisette als Giselle een belangrijke rol in hun leven. “Mijn ouders deden ontwikkelingswerk”, vertelt Giselle. “Ik ben opgegroeid als geprivilegieerd wit kind in neokoloniale landen. Geen stap buiten de deur kon ik zetten, zonder te beseffen hoe goed ik het had. Als ik naar school ging, zat ik in de bus in een mooi uniform. Buiten liepen kinderen met amper kleren aan. Dat doet wat met je als je 16 jaar bent. Ook in Nederland zag ik die ongelijkheid, al was het veel subtieler. Zo zag ik dat het bijvoorbeeld voor sommige leerlingen veel moeilijker is om een stageplaats te vinden dan voor andere. Ik wil me inzetten om het gat tussen degenen met veel kansen en mensen met weinig kansen kleiner te maken.”

Nooit laten tegenhouden

Voor Lisette is discriminatie een gegeven. “Ik heb me nooit laten weerhouden door wat mensen van me denken. Ik heb ambitie en wil wat bereiken in het leven, dat had ik al van jongs af aan. Mijn oma zei: ‘Er is maar een persoon die nee kan zeggen, en dat ben je zelf’. Dat heb ik goed onthouden. Het is belangrijk dat iedereen op een gelijkwaardige wijze kan meedoen in de samenleving en kansen krijgt. Als manager van tankstations werkte ik in een mannenwereld. Ik heb bewust vrouwen een kans gegeven. Dat zie ik als mijn plicht, want iemand heeft ooit ook mij een kans gegeven. Ik denk dat het bedrijfsleven daar veel meer verantwoordelijkheid in kan nemen.”

Werken aan verandering

“Wat ons bewogen heeft om de stap te zetten naar RADAR, Art.1 en IDEM Rotterdam?”, zegt Lisette. “Wat me aanspreekt is dat de organisaties meldingen verzamelen, onderzoek doen en activiteiten in de preventieve sfeer ontwikkelen. Ze ontvangen niet alleen de signalen, maar werken ook concreet aan verbetering en verandering. Giselle vult aan: ”Weinig organisaties hebben alle drie aspecten in huis. In combinatie met de thema’s maakt dat de organisaties heel relevant. Na de dood van George Floyd is over heel de wereld, een andere bewustwording over discriminatie en racisme. Bij RADAR en Art1. werken ze al tientallen jaren aan dat proces, IDEM is daar recenter bij aangesloten. En niet alleen waar het racisme betreft, maar discriminatie op alle gronden. Dat spreekt me aan. Ik ben vrij activistisch van aard, sta met mijn arm in de lucht, maar niet doelloos. Het moet ergens toe leiden. Dat streven naar een concrete oplossing, dat hebben Lisette en ik allebei.”

“Bij Giselle mag ik zijn wie ik ben.”

Lisette

De berg op

Hun nieuwe functie in de raad van bestuur, hebben Lisette en Giselle bij elkaar gebracht. Lisette: “We kenden elkaar nog niet. De eerste keer dat we elkaar zagen, hadden we afgesproken in Bergschenhoek en zijn de skiberg op gewandeld. Daarboven, met uitzicht over Rotterdam, hebben we urenlang gepraat. Het is of we elkaar al jaren kennen. Bij Giselle mag ik zijn wie ik ben, dat vind ik belangrijk.”
Giselle knikt: “Wat ik waardeer in Lisette is de warmte die ze uitstraalt. Als ze luistert, luistert ze echt en ze heeft humor. Het laatste gesprek met de selectiecommissie hebben we met z’n tweeën gedaan. Toen was wel duidelijk dat de energie tussen ons heel goed is.”

“Als Lisette luistert, luistert ze echt.”

Giselle

100-dagenplan

“Dit is voor ons allebei een nieuw werkveld”, benadrukt Giselle. “We hebben samen een 100-dagenplan opgesteld. Als we straks aan de slag gaan, willen we eerst luisteren naar wat mensen in de organisatie en de wereld daaromheen te vertellen hebben.” Lisette gaat verder: “Samen optrekken is belangrijk, maar dan moet je wel weten in welke richting. We vullen elkaar goed aan. Giselle heeft de blik meer naar buiten gericht, ik heb ervaring met bedrijfsvoering. Daardoor hebben we allebei een eigen manier van hoe we tegen zaken aankijken en dingen aanpakken. Wat we gemeen hebben is dat we buiten de gebaande paden willen gaan en de scherpte opzoeken.”

Over Lisette Tanis-Pinas

Portret van Lisette Tanis-Pinas

Samen kom je verder, dat is het motto wat Lisette Tanis-Pinas het beste omschrijft. Lisette is in 1976 geboren in Suriname, waar 5 jaar later haar moeder en oma de keuze maken om haar in Nederland een andere toekomst te geven. Opgegroeid bij haar tante, doorloopt zij diverse opleidingen, altijd gericht op haar liefde voor cijfers en economie. Latere opleidingen in psychologie, bedrijfskunde, governance en leiderschap zorgen voor extra verdieping.
Haar carrière begint bij Ballast Nedam en via KMPG komt ze uiteindelijk bij Shell, waar ze 15 jaar blijft. De eerste jaren krijgt ze de leiding over 22 Shell-tankstations in Rotterdam-Rijnmond. Daarna is zij 7 jaar directeur-eigenaar van 3 tankstations in Rotterdam. Ze weet haar bedrijf te reorganiseren tot een winstgevende onderneming waar plezier in het werk een ‘usp’ is.
Het is haar leerschool als ondernemer en manager. Oog hebben voor talenten van mensen, strategische keuzes maken en calamiteiten oplossen: continu schakelen voor het beste resultaat is een van haar talenten. Met haar eigen managementadviesbureau DE-R (spreek uit als dare) ondersteunt zij managers en directieleden bij het vormgeven van veranderingen in hun organisatie.
Haar werk- en levenservaring brengen haar veel waardering als sterke (zaken)vrouw, die vanuit verschillende perspectieven weet te denken en handelen. Dat laatste is kenmerkend voor Lisette; “Samen moeten we het doen, want alleen dan kom je écht verder.” Daarom streeft zij in alles wat ze doet naar verbinding en bewustwording is daarvoor de sleutel.

Over Giselle Schellekens

portret van Giselle Schellekens

Giselle Schellekens (1989) wordt geboren in Botswana, waar haar ouders ontwikkelingswerk doen. Ze wordt grootgebracht in Nicaragua, Burkina Faso en Kenia. Naar eigen zeggen groeit ze op als ‘kansrijk kind in kansarme landen’. Dit inspireert haar al op jonge leeftijd om haar werkzame leven te wijden aan kansengelijkheid. Eenmaal in Nederland, heeft zij dit kunnen doen op zowel lokaal als internationaal niveau.
Giselle werkt vele jaren voor stichting SPARK in verschillende landen in het Midden-Oosten en sub-Sahara Afrika. Hier is ze als manager strategie en ontwikkeling verantwoordelijk voor programma’s die duizenden jongeren in (post-)oorlogsgebieden de kans geven een opleiding te volgen of een eigen bedrijf te starten. Samen met bevlogen teams ontwikkelt ze nieuwe programma’s en brengt deze tot uitvoer.
Politiek-bestuurlijke ervaring doet Giselle onder meer op als raadslid in Nijmegen van 2014 tot 2018 namens de Partij van de Arbeid. Daarvoor studeert ze psychologie en haalt ze haar master Behavioral Science aan de Radboud Universiteit.
Een collega heeft haar ooit omschreven als een ‘professional omnivore eats new initiatives in one bite’: nieuwe plannen en ideeën zijn bij Giselle in goede handen. Met dezelfde energie en gedrevenheid kijkt ze ernaar uit om samen met het team van RADAR, Art.1 en IDEM Rotterdam aan de slag te gaan.