Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Lisette Tanis-Pinas: “Een individu kan het verschil maken”

Op 10 december wordt de titel MensenrechtenMens 2021 uitgereikt door het College voor de Rechten van de Mens. De prijs is een aanmoediging voor “denkers en doeners die zich op bijzondere wijze inzetten voor mensenrechten.” Dit jaar is racisme het thema. RADAR-directeur Lisette Tanis-Pinas is een van de juryleden.

Uit meer dan veertig inzendingen zijn drie genomineerden gekozen: Mpanzu Bamenga uit Eindhoven strijdt als burgerjournalist tegen etnisch profileren. Lida van den Broek uit Peize heeft Kantharos opgericht, een bureau dat gespecialiseerd is in etnische diversiteit. De Rotterdamse Marjorie Malbons biedt met haar Stichting MAIT budgetcoaching en schuldhulpverlening.

Mensenrechten

RADAR-directeur Lisette Tanis-Pinas benadrukt het belang van de aandacht voor mensenrechten. “Mensenrechten lijken misschien gemeengoed”, vertelt ze, “maar ook in Nederland worden mensenrechten geschonden. Deze prijs vraagt daar aandacht voor. Het was voor mij dan ook een eer om gevraagd te worden als jurylid. Hierdoor kreeg ik de ruimte om mijn waardering uit te spreken voor de inzet van de winnaar.”

Veel inzendingen

Tanis-Pinas is onder de indruk van het aantal inzendingen. “Het viel me op dat er veel inzendingen waren”, zegt ze, “en al die mensen vragen vanuit hun eigen invalshoek aandacht voor het belangrijke onderwerp racisme.”

De vijf deskundige juryleden begonnen het beoordelingsproces van de genomineerden op eigen houtje. “We brachten daarna onze gedachten bij elkaar in een gezamenlijke afspraak”, zegt Tanis-Pinas. “In het juryrapport zal straks te lezen zijn hoe het proces verder precies verliep.”

Verschil maken

Voor Tanis-Pinas lag de focus op het individu. “Ik vond het belangrijk dat het om een bijdrage van een individu gaat. De prijs is bedoeld als aanmoediging, maar ook erkenning. Ik vond het belangrijk om mee te wegen dat een individu het verschil kan maken.”

Op 10 december 2021 wordt de MensenrechtenMens-prijs uitgereikt. Lees meer over de prijs op de website van het College voor de Rechten van de Mens.