Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

In memoriam: James Marsh

Op 12 april 2020 is de Zuid-Afrikaanse vredesactivist James Marsh overleden. Hij is van grote invloed geweest op de empowermentprogramma’s van RADAR.

In 1965 werd Marsh, op 18-jarige leeftijd, door het apartheidsregime opgesloten op Robbeneiland. Op het beruchte gevangeniseiland zat ook Nelson Mandela opgesloten. Na vijf jaar werd James vrijgelaten, al moest hij vervolgens in ballingschap. Hij woonde jaren in Duitsland, waar hij ging studeren.

James was vanaf 1992 actief voor Umtapo, de Zuid-Afrikaanse organisatie waar RADAR vanaf het begin van 2000 geregeld mee heeft samengewerkt in empowerment en antiracismeprojecten. In februari 2008 bezocht hij Rotterdam. Hier nam hij deel aan een driedaagse conferentie die RADAR organiseerde in het kader van het Europese uitwisselingsproject ‘Learn to empower’. Marsh gaf samen met Deena Soliar van Umtapo een presentatie over de manier waarop Umtapo door middel van conferenties, trainingen en workshops jongeren leert om kritisch te denken over racisme en onrecht in de samenleving. Op deze manier stimuleerde Umtapo jongeren om op te komen voor vrede, gerechtigheid en mensenrechten.

De presentatie van Umtapo heeft grote invloed gehad op de manier waarop RADAR is gaan werken. Het verhaal van James Marsh is een belangrijke stimulans geweest om ook empowermentcursussen te organiseren. In oktober 2008 vond de eerste RADAR Powerschool plaats. Sindsdien heeft RADAR diverse empowermentcursussen en -trainingen gegeven om jongeren aan het denken te zetten over het tegengaan van discriminatie.

James Marsh heeft veel betekend voor empowerment in het algemeen, en voor RADAR in het bijzonder. RADAR wenst de nabestaanden en dierbaren van James alle kracht toe in deze moeilijke tijd.