Webinar: Effectief discriminatie aanpakken
Discriminatie is een groot maatschappelijk probleem. In coronatijd zijn de meldingen van discriminatie toegenomen. En de zorgen over racisme in de samenleving groeien. Alle reden dus om discriminatie en racisme te willen verminderen. Maar hoe weet je wat werkt? Onderzoekers van KIS geven samen met antidiscriminatiebureau RADAR een webinar waarbij zij hun kennis delen en jij jouw vragen aan hen kunt stellen.
Discriminatie, vooroordelen en stereotypen verminderen is niet simpel. Maar gelukkig niet onmogelijk: wetenschappers buigen zich al een aantal decennia over deze vraag. Het gaat om discriminatie op grond van afkomst en religie, maar ook (in combinatie met) discriminatie op grond van sekse, gender en seksuele voorkeur. Uit al deze onderzoeken komt naar voren dat wat je denkt dat werkt soms niet werkt en andersom. En ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gaat niet op: sommige goed bedoelde aanpakken tegen discriminatie, kunnen discriminatie versterken in plaats van verminderen.
Preventie én empowerment
In het dossier “Wat werkt tegen discriminatie?” hebben KIS-onderzoekers alle kennis van honderden wetenschappelijke studies gebundeld. Wat zijn vooroordelen en hoe verminder je die? En welke valkuilen zijn er in de preventie van discriminatie? Deze en meer vragen komen aan bod. Onlangs is dit dossier weer geüpdatet. Maar omdat dit een ‘dikke pil’ is, worden tijdens deze online cursus de belangrijkste handvatten uitgelicht over hoe je zoveel mogelijk kan voorkomen dat mensen discrimineren.
Naast discriminatie voorkomen, is zorg voor slachtoffers van discriminatie nodig. RADAR gaat daarom in deze online cursus hun kennis delen en praktische voorbeelden geven over hoe je de empowerment van slachtoffers kan ondersteunen. Welke copingstrategieën zijn er? En wat kan je doen in de praktijk om gezonde coping te versterken? RADAR heeft als grootste antidiscriminatievoorziening in Nederland veel expertise opgebouwd op dit terrein en ontwikkelt onder meer praktische methoden voor scholen.
Door een interactief programma met ruimte voor vragen en eigen ideeën krijgen deelnemers antwoord op hun vragen. Met als doel om discriminatie effectief te verminderen en slachtoffers te ondersteunen.
Voor wie?
Deze gratis webinar is bedoeld voor:
- beleidsmakers (bijvoorbeeld ambtenaren bij gemeenten, provincie of het rijk)
- professionals of vrijwiligers die methodes, interventies of aanpakken ontwikkelen om vooroordelen, stereotypen en/of discriminatie mee te verminderen
- belangenbehartigers, activisten, (lokale) politici of andere mensen die het thema discriminatie agenderen
Tijd en locatie
Wanneer: Donderdag 2 juli van 09.00 uur tot 11.15 uur
Waar: Online via Microsoft Teams
Aanmelden via: Het formulier op de website van KIS, onderaan de pagina. Aan- en afmelden verloopt via Movisie.
Programma
- Welkom en introductie door moderator Hanan Nhass
- Presentatie door KIS (René Broekroelofs en Hanneke Felten) over wat werkt (en wat niet) om te voorkomen dat mensen discrimineren
- Vragen
- Korte pauze
- Presentatie door RADAR (Tikho Ong, Amke Houweling en Afiah Vijlbrief) over hoe je middels empowerment en coping discriminatie tegen kan gaan
- Interactieve opdracht
- Plenaire terugkoppeling en afsluiting
Aanmelden
Kom je ook? Vul dan het aanmeldformulier in (scroll helemaal naar beneden). Deelname is gratis.
Ben je het afgelopen jaar al bij een cursus of conferentie van KIS of Movisie geweest over effectief discriminatie verminderen?
Dan biedt deze webinar jou niet veel nieuwe informatie. Maar misschien heb je nog wel specifieke vragen waar je mee zit waarvan je hoopt dat de KIS-onderzoekers of RADAR-medewerkers er antwoord op kunnen geven? Mail dan naar Hanneke Felten van KIS ([email protected]) of naar Tikho Ong van RADAR ([email protected]).
Afmelden
Let op, heb je je opgegeven en kun je er onverhoopt niet bij zijn? Meld je dan uiterlijk 26 juni af door een e-mail te sturen naar [email protected].
Datum
donderdag, 2 juli, 2020
Locatie
Microsoft Teams
Prijs
Gratis