Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

Slot Zuylen en Slavernij

14 september t/m 07 oktober

Onlangs is de tentoonstelling ‘Slot Zuylen en Slavernij’ geopend. Slot Zuylen (Oud-Zuilen) werd rond 1750 verbouwd met geld uit de koloniën, mede verdiend door slavenhandel en -arbeid. De tentoonstelling stelt zwart op wit vragen over dit collectieve stuk van ons verleden.

Slot Zuylen, sinds de late zeventiende eeuw bewoond door de familie Van Tuyll van Serooskerken, is zoals veel andere kastelen, paleizen en grachtenpanden in Nederland een zichtbaar, tastbaar overblijfsel van de vroegere welvaart en bloei van Nederland. Het slot is dankzij haar vroegere bewoner Belle van Zuylen ook een symbool voor vrijheid van vrouwen en verlichte ideeën geworden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het slot in de achttiende eeuw gerenoveerd werd met geld uit de koloniën, mede verdiend door slavenhandel en -arbeid.

Hoe verhield Belle – beroemd als verlicht denker en vrijgevochten vrouw – zich tot het koloniale fortuin van haar familie? Sprak zij zich uit over slavernij? Welke Zwarte vrouwen en tijdgenoten van kleur van Belle hadden een stem en/of vochten voor hun vrijheid? En welke rol speelden privilege en afkomst daar in? Welke nakomelingen uit de koloniën in het Nederland van nu staan in verbinding met het slot?

In deze tentoonstelling opent Slot Zuylen haar deuren voor de krachtige verhalen van mensen van kleur. Niet omdat het modieus is, maar omdat het slot zich ervan bewust is dat het in haar huidige vorm niet had bestaan zonder de handel in en gedwongen arbeid van mensen van kleur.

Meer info op de website van het Slot Zuylen.

Verdiepende programma

Donderdag 7 oktober is : lezing door dr. Frank Dragtenstein
Dr. Dragenstein is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Surinaamse slavernij, de marronage en geschiedenis van Afrikanen in de diaspora. Van 17:00 tot 19:00 uur – Slot Zuylen, inclusief bezoek aan de tentoonstelling