Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

Nazipropaganda voor de jeugd, 1933 – 1945

27 september t/m 31 oktober

Tentoonstelling Onderwijsmuseum

Hakenkruizen in schoolboekjes en op speelgoed. Tekeningen en foto’s van Adolf Hitler in kinder- en jeugdboeken. Een verzamelalbum met sigarettenplaatjes van de nationaalsocialistische partij. Tussen 1933 en 1945 werd de Duitse jeugd op geraffineerde en grondige wijze door het nationaalsocialistisch regime verleid en beïnvloed. In woord en beeld werden jongeren doordrongen van Hitlers idealen van saamhorigheid, vaderlandsliefde en opofferingsgezindheid.

De tentoonstelling ‘Nazipropaganda voor de jeugd, 1933 – 1945’ in het Onderwijsmuseum vertelt het verhaal van de manipulatie van de Duitse jeugd.

Contrast

In de tentoonstelling stap je in de belevingswereld van Duitse kinderen in die tijd. Je ziet de beeldpropaganda in de omgeving waarin ze toen ook te zien was: thuis, op straat en in de klas. En ontdekt dat het hakenkruis voor kinderen meer was dan een logo op een vlag: het was voor hun het symbool van een welvarende en hoopvolle toekomst na jaren van depressie. Het contrast tussen de ogenschijnlijk onschuldige, soms bijna lieflijke, propagandaplaatjes en de verschrikkelijke gevolgen van het nationaalsocialisme kan bijna niet groter zijn.

Uitgebreidere info en tickets op de website van het Onderwijsmuseum in Dordrecht.