Mensentuin
De nieuwe tentoonstelling ‘Mensentuin. Koloniale tentoonstellingen wereldwijd’ focust op het fenomeen van mensen als ‘levende tentoonstellingsobjecten’. De expositie bevat uitzonderlijke beelden en documenten die soms nooit eerder werden tentoongesteld.
Deze tentoonstelling werd voor het eerst georganiseerd in Parijs (Musée du quai Branly) in 2012 in het kader van een partnerschap tussen het onderzoeksgroep Achac en de Fondation Lilian Thuram – Éducation contre le Racisme. Vanaf 9 november 2021 zal de expo te zien zijn in het AfricaMuseum naar aanleiding van de koloniale tentoonstelling van 1897, die 125 jaar geleden plaatsvond in Tervuren. Het museum nodigt de bezoekers uit om na te denken over de impact van mensentuinen.
De aandacht gaat uit naar de Congolese ‘namaakdorpen’ die te zien waren in Tervuren, alsook in Antwerpen (1885 en 1894) en Brussel (1958), maar ook naar andere mensentuinen die wereldwijd werden georganiseerd om personen uit alle werelddelen tentoon te stellen. Sommigen overleefden hun aanwezigheid in het westen niet.
Al deze tentoonstellingen bewogen tussen populair vermaak en wetenschappelijke fascinatie. Meer dan anderhalf miljard toeschouwers kwamen naar de ‘inferieure andere’ kijken.
Kunstenaars Teddy Mazina en Roméo Mivekannin leveren een belangrijke bijdrage tot de tentoonstelling.
Daarnaast biedt het museum ook een uitgebreide culturele programmering aan. Maandelijks zullen onder meer gesprekken plaatsvinden over kolonisatie, dekolonisatie en (anti)racisme.
Meer info op de website van het AfricaMuseum.