Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

De nieuwe koloniale leeslijst

12 juni 20:00

Wat we weten van het verleden wordt mede bepaald door wat we lezen. Literatuur geeft een beeld van ons verleden, maar dit beeld wordt terecht bevraagd en het Nederlandse koloniale verleden wordt opnieuw tegen het licht gehouden. Wat vertellen klassieke werken van Haasse, Multatuli en Couperus ons nog?

Tijdens deze debatavond in de Balie gaan we aan de hand van een aantal koloniale en postkoloniale literaire werken in gesprek over hedendaagse vragen over de canon, het gebrek aan aandacht voor de Indische, Molukse, Surinaamse en Antilliaanse literatuur en diversiteit in de Nederlandse letteren. Hoe de klassieken te lezen? Welke verhalen hebben we nodig om een beeld te vormen dat recht doet aan de koloniale geschiedenis?

We praten erover aan de hand van De nieuwe koloniale leeslijst, samengesteld door Rasit Elibol. Een boek waarin schrijvers klassieke koloniale en postkoloniale werken aan een noodzakelijke nieuwe lezing onderwerpen, maar waarin ook aandacht wordt gegeven aan Indonesische, Molukse, Surinaamse en Antilliaanse schrijvers die eveneens het koloniale verleden beschreven en tot de klassiekers zouden moeten behoren, zoals Cairo en Lopulalan.

Sprekers: Karin Amatmoekrim, Alfred Birney, Xandra Schutte, Manon Uphoff,  Yra van Dijk, Raoul de Jong, Rasit Elibol, en Radna Fabias.

Tickets >>