Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

Identiteit en het probleem van ‘ras’

08 december 15:00 - 17:00

Divers Den Haag Lezing door Amade M’charek

Op 8 december 2021 houdt Amade M’charek, hoogleraar Wetenschapsantropologie aan de Universiteit van Amsterdam de tweede Divers Den Haag Lezing, met als titel: “Identiteit en het probleem van ‘ras’. Over etnisch profileren, stambomen en DNA testen”.

Ontwikkelingen in de genetica hebben aangetoond dat het DNA van mensen wereldwijd voor 99,9% overeenkomt, en dat het dus onzin is om mensen te onderscheiden op grond van ‘ras’. Tegelijkertijd wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van DNA-onderzoek om de etniciteit of het ‘ras’ van een verdachte te bepalen, of om te weten waar onze voorouders vandaan komen. In haar lezing zal Amade M’charek duidelijk maken wat etnisch profileren, genealogisch onderzoek en DNA-testen met elkaar te maken hebben. De vraag is: hoe kunnen we gebruik maken van deze nieuwe technieken om meer over ons zelf en onze geschiedenis te leren, zonder terug te vallen op achterhaalde ideeën over ‘ras’?

Amade M’charek studeerde sociale wetenschappen en is sinds 2015 hoogleraar Wetenschapsantropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen wetenschap en samenleving in het bijzonder naar ontwikkelingen in de forensische genetica en onze ideeën over ‘ras’, afstamming en identiteit. Daarnaast zet ze zich in voor maatschappelijke projecten, waarvoor ze in 2021 Emma Goldman Award won, een internationale prijs voor onderzoek naar ongelijkheidskwesties in Europa.

De lezing vindt plaats in het Koorenhuis, Prinsegracht 27, Den Haag. Op de bijeenkomst is iedereen welkom. Inloop is vanaf 15:00 uur en de lezing start om 15:30 uur. Na afloop volgt er een gesprek met elkaar. Rond 17:00 uur is de afronding en kan er na gepraat worden in de foyer.

Aanmelden is niet nodig.  Meer info website van Divers Den Haag.