Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

Anders

03 juni 20:00 - 22:00

Een avond met Frans de Waal

Frans de Waal komt weer naar Rotterdam! In zijn nieuwe boek Anders: Gender door de ogen van een primatoloog buigt hij zich over gender en sekse bij de mens en andere dieren. Hoe verschillend zijn mannen en vrouwen? Is dat verschil natuurlijk of aangeleerd? Zien we dezelfde verschillen terug bij andere primaten? Leren mensapen ook hun sekse rollen of is “gender” een uniek menselijk verschijnsel?

De Waal is een van de weinige wetenschappers die bekend is met zowel chimpansees als bonobo’s, onze twee naaste verwanten. Bij chimpansees zijn de mannen dominant en bij de bonobo’s de vrouwen. Bonobo’s hebben ook een rijker seksleven. De Waal behandelt onderwerpen als genderidentiteit, seksuele oriëntatie, gendergerelateerd geweld, vriendschap en kinderzorg, en laat overtuigend zien dat de evolutionaire biologie bijdraagt aan een genuanceerdere visie op het culturele begrip “gender,” inclusief de diversiteit die we bij onze soort kennen. Frans de Waal geeft zijn lezing in het Nederlands en beantwoordt vragen uit het publiek. De Waal signeert na afloop.

Frans de Waal is een wereldberoemde Amerikaans-Nederlandse bioloog en hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta. Hij schreef onder meer de bestsellers De bonobo en de tien gebodenDe aap in onsEen tijd voor empathie en Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? In 2019 verscheen Mama’s laatste omhelzing, over emoties bij dier en mens

Dit programma wordt georganiseerd door Arminius. Ga voor meer informatie naar de website van Arminius.