Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Bemoedigend, maar nog lang niet divers genoeg: de verdeling van Rutte IV

Tien vrouwelijke ministers, twee ministers met een niet-westerse migratieachtergrond en de eerste vrouwelijke minister van Financiën. Het nieuwe kabinet, Rutte IV, was niet eerder zo ‘divers’. Rutte’s voorgaande kabinetten zorgden voor kritiek, omdat deze voornamelijk bestonden uit witte mannen. In deze blog vertellen we je hoe ‘inclusief’ Rutte IV is.

Niet-westerse achtergrond
Rutte IV is het eerste kabinet met twee ministers met een niet-westerse migratieachtergrond. Het gaat hierbij om de Turks-Koerdische Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) en de Surinaamse Franc Weerwind (D66).

Evenveel mannen als vrouwen
In het verleden lag het aantal mannelijke ministers hoger dan het aantal vrouwelijke ministers. In Rutte IV is dit niet aan de orde: de helft van de ministerraad bestaat uit vrouwen. Dit is voor het eerst het geval in de Nederlandse geschiedenis. Daarbij is Sigrid Kaag (D66) de eerste vrouwelijke minister van Financiën.

Staatssecretarissen
Vijf van de negen staatssecretarissen is man. Daarmee is het verschil tussen vrouwelijke en mannelijke staatssecretarissen relatief klein.

Inclusief genoeg?
Zoals de titel aangeeft, is het huidige kabinet diverser dan de voorgaande kabinetten, maar of het daarmee een goede afspiegeling is van de samenleving. Wat vind jij?