Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Auke Triesschijn over zijn coming-out: ‘Je bent bang voor het oordeel van anderen’

Jezelf verstoppen en liegen over wie je eigenlijk bent. Het was voor grafisch ontwerper Auke Triesschijn (36) bijna een levenshouding geworden, nadat hij vijf jaar voor iedereen verborgen hield dat hij homo is. In de tentoonstelling ‘Hello Mom’ rekent hij af met die gevoelens van angst en onzekerheid.

‘Rond mijn dertiende of veertiende ontdekte ik dat ik homo ben. Ik vond dat heel moeilijk en schaamde me. Pas op mijn achttiende ben ik uit de kast gekomen. Nu kan het leven beginnen, dacht ik toen. Maar als je jezelf vijf jaar verstopt en moet liegen over wie je eigenlijk bent, gaat dat in je zitten. Het wordt bijna een soort levenshouding. Dat ik het liefst conflicten vermijd komt daar bijvoorbeeld vandaan. Dat inzicht kwam pas toen ik begon te werken aan deze tentoonstelling.’

Warm gezin

Auke is naar eigen zeggen opgegroeid in een warm gezin: ‘Mijn moeder komt uit een klein dorpje in Beieren (Duitsland) en mijn vader was directeur van RADAR. De veilige wereld uit mijn vroege jeugd veranderde toen ik ontdekte dat ik homo ben. We gingen elke vakantie naar opa en oma in Beieren. Dat waren ontzettend lieve mensen, maar het was ook een conservatieve wereld en mijn opa was een ouderwetse man. Dat maakte me onzeker.’

De buitenwereld

Nog steeds heeft Auke de neiging om te zeggen dat hij het zichzelf moeilijk heeft gemaakt. ‘Maar het gaat juist over de buitenwereld. Je bent bang voor het oordeel van anderen. Ik heb een religieuze opvoeding gehad. We gingen naar de ruimdenkende kerk, maar je hoort ook de verhalen waarin homoseksualiteit wordt afgewezen. Ik was onzeker over de reactie van andere mensen in de geloofsgemeenschap als ze zouden weten dat ik homo ben.’

Bij elkaar gebracht

‘Voor mijn ouders was het schrikken. Ze hadden niet door dat ik deze gevoelens zo heb weggestopt. Zowel het conservatieve Duitse dorp als de kerk, zijn verbonden met mijn moeder. Daar komt de titel Hello Mom vandaan. De tentoonstelling is geen aanklacht tegen mijn opvoeding, maar een deur die ik openzet om in gesprek te gaan. Ik heb er goed met mijn ouders over kunnen praten. Dat was een fijne ervaring, het heeft ons dichter bij elkaar gebracht.’

Kunst waarin alles mag

Als grafisch ontwerper maakt Auke albumhoezen en videoclips voor artiesten in binnen- en buitenland. De tentoonstelling Hello Mom bestaat uit een serie zeefdrukken op groot formaat. ‘Ik heb mezelf de kans gegeven om kunst te maken waarin alles mag. Dat werden veel zelfportretten, portretten van mannen en uitgesproken homoseksueel werk. Het was helemaal niet het uitgangspunt om het over mijn coming-out te laten gaan. Terwijl ik aan het werk was, kwam dat verhaal langzaam naar boven. Ik vind het moeilijk om over mijn seksuele gerichtheid te praten, maar ik kan er wel kunst over maken. En daarna wordt het weer makkelijk om erover te praten.’

Inspireren

De tentoonstelling is bedoeld om anderen te inspireren, die deze gevoelen ook hebben gehad rond hun coming-out. ‘Toen ik opgroeide, had ik weinig boegbeelden. Op televisie zag ik wel Jos Brink en Gerard Joling. Maar als je je daar niet in herkent, voelt dat alsnog heel alleen. Uit gesprekken merk ik dat mijn verhaal mensen diep raakt. Zelfs mensen die ver in hun volwassenheid zitten, herkennen zich in mijn verhaal. Het voelt goed als mijn werk ook anderen kan helpen.’

De tentoonstelling Hello Mom is vanaf 1 september te zien in galerie Ballon Rouge in Rotterdam. Geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 12:00 uur tot 17:00 uur. Meer info op de website van Ballon Rouge: www.ballonrouge.org.

De opening van de tentoonstelling is op 1 september van 19.30 tot 22.30 uur. Auke Triesschijn gaat dan in gesprek met Piet de Jonge, voormalig curator bij Boymans van Beuningen, Het Kröller-Müller, van Abbemuseum en het internationaal toonaangevende Museum Ludwig in Keulen.