Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Medewerker Efteling discrimineert kind (8) en zijn moeder

Wat een leuke familiedag in de Efteling had moeten worden, krijgt een heel andere wending. Een medewerker van het pretpark weigert een jongen (8) met een autismespectrumstoornis de toegang tot de wc en maakt een racistische opmerking naar zijn moeder. Het College voor de Rechten van de Mens komt tot het oordeel dat de medewerker verboden onderscheid heeft gemaakt op basis van handicap/chronische ziekte en ras. Antidiscriminatiebureau RADAR ondersteunde het gezin in de contacten met de Efteling en bij de procedure van Het College voor de Rechten van de Mens.

Persbericht – 22 december 2021

Op 30 augustus 2020 besloot het gezin – bestaande uit een moeder, een vader en twee kinderen – de Efteling te bezoeken. Aan het eind van deze leuke dag moest een van de kinderen naar de wc. Als de moeder en haar zoontje bijna aan de beurt zijn, mogen zij van de medewerker niet meer het toiletgebouw betreden. De medewerker verwijst hen naar een ander toiletgebouw dat honderd meter verderop is.

Nare opmerking
Het kind heeft een Autismespectrumstoornis, waardoor de moeder beschikt over een faciliteitenkaart voor haar zoon. Met deze kaart kunnen mensen met een beperking om assistentie vragen. De moeder laat de medewerker deze kaart zien, maar de medewerker weigert alsnog om een uitzondering te maken voor de jongen en blokkeert de ingang van het toiletgebouw. De moeder pakt de hand van haar zoontje en loopt alsnog het toiletgebouw in. Terwijl de moeder naar binnen loopt, raakt ze de schouder van de medewerker. De moeder hoort de dat de medewerker zachtjes, maar verstaanbaar ‘black bitch’ zegt.

‘Het is belangrijk dat medewerkers beseffen dat iemand die vraagt om een aanpassing, deze nodig kan hebben op grond van een beperking die niet zichtbaar is’

– Antidiscriminatiebureau RADAR

Overnachten in politiecel
De medewerker stelt ondertussen de beveiliging van de Efteling op de hoogte van de situatie. Op verzoek van de medewerker nemen de beveiligers de moeder mee naar een aparte ruimte en schakelen zij de politie in. De medewerker wil namelijk aangifte doen van mishandeling. Bij aankomst vraagt de politie of de medewerker de aangifte via mediation wil laten afdoen, zodat de moeder niet mee hoeft naar het bureau en samen met haar gezin naar huis kan. De medewerker weigert dit verzoek, waardoor de moeder alsnog mee moet naar het bureau en moet overnachten in een cel.

Schuldig aan discriminatie
De moeder vindt dat zowel haar zoontje als zij gediscrimineerd zijn. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat de medewerker van de Efteling verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van handicap/chronische ziekte én ras. Meer over de bevindingen van Het College voor de Rechten van de Mens lees je hier: https://bit.ly/3DWsf9Q

Over Antidiscriminatiebureau RADAR
Antidiscriminatiebureau RADAR bevordert gelijke behandeling en zet zich in voor een inclusieve samenleving die iedereen gelijke kansen biedt. We vinden het belangrijk dat iedereen zichtbaar zichzelf mag zijn en gelijke kansen krijgt in de samenleving. Daar zetten we ons elke dag voor in, samen met betrokken vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, overheid en bedrijfsleven. Samen maken we het verschil. Voor persvragen kunt u contact opnemen met communicatieadviseur Mark Kivit door te bellen naar 06 37 27 92 95.