Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Wat is haatzaaien en waarom is het verboden?

Haatzaaien is het opzetten van mensen tegen bepaalde bevolkingsgroepen in de samenleving. De gevolgen kunnen groot zijn. Haatzaaien kan leiden tot dehumanisering van een bevolkingsgroep en lokt agressie en zelfs geweld uit.

De geschiedenis heeft geleerd waar haatzaaien toe kan leiden. Denk aan het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog of de genocide op de Tutsi’s in Rwanda. Ook vandaag de dag worden nog steeds bepaalde bevolkingsgroepen stelselmatig in een kwaad daglicht gesteld.

Verboden

In Nederland is haatzaaien verboden. Artikel 137d Wetboek van Strafrecht (Sr) verbiedt het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld van mensen vanwege hun hun ras, godsdienst of levensovertuiging, geslacht, seksuele gerichtheid of handicap. Ook het beledigingen van deze bevolkingsgroepen (groepsbelediging) is strafbaar.

Wat is haat?

De term ‘haat’ is opgenomen in het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie (IVUR).  Haat wordt hierin beschouwd als een extreme vorm van vijandigheid en diepe afkeer, die kan leiden tot dehumanisering, agressie en geweld.

Vrijheid van meningsuiting

Haaitzaaien valt niet onder de vrijheid van meningsuiting. Hoewel vrijheid van meningsuiting een belangrijk grondrecht is, zitten er wel grenzen aan. Meningen uiten die aanzetten tot haat of discrimineren mogen niet. Waar de grens ligt is soms lastig te bepalen. In individuele situaties is het uiteindelijk aan de rechter om te bepalen of een bepaalde uiting wel of niet onder de vrijheid van meningsuiting valt. 

Wat kan RADAR voor je doen

Bij RADAR kun je terecht met een melding over haatzaaien of discriminerende belediging. Samen met jou bespreken we dan de mogelijkheden, zoals het doen van aangifte bij de politie.  

Kom je online teksten tegen die vallen onder haatzaaien of discriminerende belediging? Dan kun je dit melden bij Meld.Online Discriminatie (voorheen MiND). Medewerkers nemen actie om teksten te verwijderen indien deze strafbaar zijn. Meer informatie op de website van Meld.Online Discriminatie.

Haatberichten of beledigingen?