Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Verplicht afzwaaien oudere defensiemedewerkers is discriminatie

Twee medewerkers van Defensie zijn gediscrimineerd op grond van hun leeftijd, omdat hun werkgever ze wil verplichten te stoppen met werken vanwege functioneel leeftijdsontslag. Tot dat oordeel komt het College voor de Rechten van de Mens.  

De medewerkers werken al jaren bij Defensie en willen tot hun pensioen (67 jaar) doorwerken.  Ze kwamen in dienst voor de beveiliging van onder meer kazernes. Omdat dit een psychische en/of fysiek zware functie is, worden ze verplicht om met 64 jaar te stoppen met werken. Dit heet functioneel leeftijdsontslag.   

Minder inkomen 

Onterecht, volgens de medewerkers. Want daardoor moeten ze flink inleveren op hun inkomen, terwijl ze inmiddels op kantoor werken en van een te zware belasting voor hun leeftijd geen sprake is. Met hulp van RADAR en antidiscriminatiebureau Zeeland vroegen ze een oordeel aan bij het College voor de Rechten van de Mens.  

Vervangende functie 

De regeling voor het functioneel leeftijdsontslag is in de loop van de tijd aangepast. Voor jongere collega’s wordt eerst een vervangende, lichtere functie gezocht. Pas als dit niet lukt , volgt functioneel leeftijdsontslag. Dat voor de twee medewerkers een andere regeling geldt dan voor hun jongere collega’s, is discriminatie op grond van leeftijd, oordeelt het College. 

Regeling schiet doel voorbij 

Het college erkent dat de financiële gevolgen voor de medewerkers groot zijn. Doordat ze eerder hun pensioenpot moeten aanspreken, gaat hun inkomen omlaag. Bovendien schiet de regeling zijn doel voorbij. Defensie kan namelijk niet aantonen dat de kantoorfuncties te zwaar zijn om tot de AOW-leeftijd uit te voeren. 

(De foto is ter illustratie.)

Word jij gediscrimineerd?

Onze gespecialiseerde klachtbehandelaars kunnen een luisterend oor bieden en helpen om jouw situatie te verbeteren.