Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen

Vruchtbaarheidsbehandelingen worden niet alleen gebruikt door vrouwen met (medische) vruchtbaarheidsproblemen, maar ook door alleenstaande vrouwen en lesbische stellen met een kinderwens. Dat de behandeling niet meer vergoed dreigde te worden voor vrouwen zonder man – volgens minister Bruins was in dat geval geen sprake van een medische indicatie, werd door veel mensen gezien als discriminatie. 

De minister is inmiddels met alle zorgverzekeraars een overgangsregeling overeengekomen. Dit jaar zal de vruchtbaarheidsbehandeling voor alle vrouwen worden vergoed. Of de behandeling in de toekomst wordt gefinancierd voor alleenstaande vrouwen of lesbische koppels, wordt later dit jaar besloten.

Discriminatie lesbische koppels

Antidiscriminatiebureau RADAR heeft meldingen ontvangen van lesbische stellen en vrouwen die zich door de maatregel gediscrimineerd voelen. Vaak wijzen de melders erop dat vruchtbaarheidsbehandeling voor hun de enige manier is om een kind te krijgen. De behandeling is vaak  te duur om uit eigen zak te betalen. Ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie vindt dat kunstmatige inseminatie voor alle vrouwen vergoed moet blijven. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de kwestie.

Meld discriminatie vruchtbaarheidsbehandelingen

Er is een petitie gestart om de vruchtbaarheidsbehandeling voor alle vrouwen vergoed te houden, die inmiddels meer dan 65.000 keer is ondertekend. Wie zich gediscrimineerd voelt door de maatregel om vruchtbaarheidsbehandelingen niet langer te vergoeden voor alleenstaande vrouwen en lesbische stellen, kan dit melden bij RADAR op deze website of neem telefonisch contact op.

Word jij gediscrimineerd?

Onze gespecialiseerde klachtbehandelaars kunnen een luisterend oor bieden en helpen om jouw situatie te verbeteren.