Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

RADAR pleit niet voor meldpunt Islamofobie

Onlangs is er een bericht in de media verschenen waarin stond dat RADAR samen met SPIOR een meldpunt voor discriminatie van moslims zou starten. Hiermee is echter een verkeerde indruk gewekt. RADAR heeft samen met SPIOR onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een model te ontwikkelen voor een MONITOR omtrent islamofobie. Het CIDI was een partner in dit onderzoek en heeft hun expertise beschikbaar gesteld bij het opstellen van een monitorrapportage over een specifieke vorm van hatecrime.

RADAR is nooit voorstander geweest – en nog altijd geen voorstander – van afzonderlijke meldpunten voor één of enkele antidiscriminatie gronden. RADAR pleit niet voor een specifiek meldpunt voor islamofobie, maar voor een vruchtbare samenwerking met verschillende organisaties welke ieder hun specialisatie hebben.

Om een gedegen monitorrapportage te maken zal SPIOR zich richten op het stimuleren van de meldingsbereidheid binnen de islamitische gemeenschap. Voor de daadwerkelijke zaaksbehandeling wordt een beroep gedaan op de regionale antidiscriminatiebureaus en voorzieningen.

Voor een overzicht van de antidiscriminatiebureaus zie: www.discriminatie.nl.