Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

Belastingdienst discrimineerde toeslagenouders

Glazen gevel van de Belastingdienst met daarop naam en logo van de Belastingdienst.

RADAR heeft twee toeslagenouders bijgestaan in een procedure bij het College voor de Rechten van Mens. In beide gevallen oordeelde het College vandaag dat de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie.  

Klachtbehandelaar Juliette Bonneur van RADAR is blij met de uitspraak van het College. “De Belastingdienst bleef tijdens de zitting ontkennen dat er sprake was discriminatie, maar het College is klip en klaar: deze mensen zijn onterecht behandeld vanwege hun afkomst. Discriminatie dus. Dat is een belangrijke principiële uitspraak.”

Vertrouwen verdwijnt

Discriminatie door overheidsinstanties ondergraven het vertrouwen van mensen in die overheid en instituties. Uitvoeringsinstanties als de Belastingdienst moeten volgens het College vaker gaan monitoren of ze bij controles onderscheid maken op basis van herkomst.

Opluchting

Voor de gedupeerden is de uitspraak een grote opluchting, weet Bonneur. “Eindelijk erkenning. Ik wist dat discriminatie was, maar nu staat het zwart op wit”, zei een van de gedupeerden tegen Bonneur.

>> Meer informatie over oordeel van het College

De oordelen in twee zaken waarin RADAR bijstand heeft verleend.