Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

RADAR start voorlichtingscampagne Chinese gemeenschap

De Chinese gemeenschap krijgt sinds de uitbraak van het coronavirus in toenemende mate te maken met discriminatie. RADAR krijgt meldingen binnen over uitschelden op straat, niet geholpen worden in winkels, racistische bekladdingen, maar ook bedreigingen en fysiek geweld komen voor. En lang niet alle incidenten worden gemeld.

RADAR is een voorlichtingscampagne gestart om mensen met een Chinese achtergrond te wijzen op de mogelijkheid om discriminatie te melden en gebruik te maken van ondersteuning door een juridisch onderlegde klachtbehandelaar. Op een A2 poster leggen we kort uit wie we zijn, hoe je discriminatie herkent, waarom melden belangrijk is en wat we voor de melder kunnen betekenen. De poster is gestuurd naar ruim 70 Chinese winkels in ons werkgebied.

De campagne is eerder uitgevoerd in Den Haag door Den Haag Meldt in samenwerking met Stichting New China Town. De campagne leidde tot een groot aantal meldingen.

Tekst voorlichtingsposter

Meld discriminatie bij RADAR

RADAR is het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie in jouw gemeente. Word je gediscrimineerd? Dan kun je RADAR om informatie en advies vragen over wat je hiermee kunt doen. RADAR registreert jouw melding en kan je helpen met een procedure starten of aangifte doen. Dit hóeft niet: je kunt het ook melden om gewoon een signaal af te geven of omdat je iets kwijt wil.

Wat kan ik melden?

Discriminatie kan voorkomen op verschillende gronden of manieren. Zo kun je gediscrimineerd worden vanwege je geslacht, handicap, of seksuele geaardheid. Maar hieronder geven we meer uitleg over discriminatie vanwege je afkomst.

–          Iemand beledigt je vanwege je uiterlijk of afkomst

–          Iemand wil je niet in een winkel, restaurant, of bij andere gelegenheid (bijvoorbeeld rijles) van dienst zijn vanwege je uiterlijk of afkomst (als het komt door een andere reden, bijvoorbeeld omdat je geen masker draagt of geen handschoenen, mag dat wel).

–          Iemand mishandelt of bedreigt je vanwege je uiterlijk of afkomst, bijvoorbeeld ze duwen je omver terwijl ze zeggen: “Kom niet bij me in de buurt, jullie hebben allemaal corona!”.

RADAR  heeft ruim 800 meldingen gehad over een lied op Radio10 over het coronavirus. Daarnaast hebben we tientallen meldingen ontvangen over andere discriminatie op grond van Aziatische afkomst die met het coronavirus te maken had.

Wat kan RADAR er dan mee?

Dit ligt eraan: waar en door wie word je gediscrimineerd?

–          Is dit in of door een winkel, restaurant, school, (sport)vereniging, overheidsgebouw, TV- of radiozender of een ander bedrijf? Dan kan RADAR een brief sturen om hen over je klacht te informeren en uitleg te vragen. Hopelijk kan het dan worden opgelost. Als het niet opgelost is, kunnen wij een zaak indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. Daarna is het nog mogelijk naar de rechter te gaan voor schadevergoeding.

–          Als het gebeurt op straat, door een familielid, op internet door een persoon (geen bedrijf), dan is het een zaak voor de politie. RADAR kan advies geven en helpen aangifte te doen. Normaal kunnen wij meegaan bij het aangifte doen, maar dit is op dit moment niet mogelijk vanwege de coronavirusmaatregelen. Hierna volgen we de aangifte via onze contactpersonen bij de politie.

–          Wij zetten alleen een procedure in als je dit wil. Het hoeft niet. Je kan het ook alleen melden.

Waarom zou ik discriminatie melden?

–          Je kan juridische actie ondernemen tegen de daders.

–          De meldingen worden elk jaar verzameld en de cijfers doorgegeven aan jouw gemeente en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zij gebruiken deze cijfers om het beleid van de gemeente en de landelijke regering te maken. Als inwoners niets melden, weet de overheid dus ook niet dat het gebeurt.

Word jij gediscrimineerd?

Onze gespecialiseerde klachtbehandelaars kunnen een luisterend oor bieden en helpen om jouw situatie te verbeteren.