Fattana Mirzada
Wat doe je bij RADAR?
Ik ben senior onderzoeker bij RADAR, waar ik verantwoordelijk ben voor het uitvoeren en coördineren van diverse onderzoeksprojecten die zich richten op het bestuderen en tegengaan van discriminatie in de samenleving.
Wat is je specialisme?
Met name transdisciplinariteit, het biculturele brein en verschillende sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Ik ben neuropsycholoog en criminoloog met meer dan 10 jaar onderzoekservaring. Momenteel ben ik ook verbonden aan de KU Leuven, waar ik een promotietraject volg binnen de sociale en culturele psychologie. Mijn onderzoek richt zich op het bestuderen van emotionele acculturatie, waarbij ik gebruik maak van zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoekstechnieken.
Waarom ben je bij RADAR komen werken?
Ik ben bij RADAR komen werken omdat ik mijn uitgebreide onderzoekservaring in de praktijk wilde brengen en directe impact wilde hebben op de samenleving. Bij RADAR krijg ik de kans om mijn academische kennis te combineren met praktische toepassingen.
Welk boek/documentaire/film/podcast moet iedereen gelezen/gezien/gehoord hebben?
Een van mijn favoriete boeken is ‘The Man Who Mistook His Wife for a Hat’, oftewel ‘De man die zijn vrouw voor een hoed hield’, van Oliver Sacks. Het boek biedt een fascinerende verzameling verhalen over patiënten met neurologische afwijkingen en opent een venster op de mysteries van de hersenen. Het laat zien hoe zelfs de kleinste veranderingen in de hersenen onze manier van ervaren en begrijpen van de wereld drastisch kunnen beïnvloeden. De titel verwijst dan ook naar een van de verhalen over een man die lijdt aan visuele agnosie. Ondanks dat zijn ogen perfect functioneren, is er een probleem met hoe die informatie later in zijn hersenen verwerkt wordt. Dit resulteert in bizarre situaties, zoals het aaien van rode brandkranen op straat alsof het kinderen zijn en het proberen op te tillen van het hoofd van zijn vrouw omdat hij denkt dat het een hoed is.
Dit boek daagt je uit om na te denken over het determinisme van de hersenen en het concept van vrije wil, en hoe onze hersenen niet alleen ons handelen en denken beïnvloeden, maar ook onze identiteit en de manier waarop we met de wereld omgaan.