Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

‘Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom (sinds ik in een rolstoel zit)’

16 maart 16:00 - 17:00

WEEK TEGEN RACISME – Lezing Funda Müjde

Hoe kan het dat iemand op een extreem-rechtse partij stemt, de grenzen potdicht wilt hebben voor alle ‘buitenlanders’ maar tegelijkertijd een vluchteling wat geld toestopt als die persoon het even moeilijk heeft? ‘De uitzondering’, Funda is er bekend mee. ‘Ja wij bedoelen jou niet, maar die anderen!’ ‘Die anderen? Dat ben ik!’

Nadat Funda in een rolstoel belandt door een ernstig ongeluk besluit ze haar beperking met enorme levenskracht te lijf te gaan en fietste in 89 dagen 3800 kilometer met een handbike van Amsterdam naar Istanbul. Deze waanzinnige sportieve prestatie was een van de aanleidingen om een tweede boek te schrijven, Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom (sinds ik in een rolstoel zit). Ineens hoorde ze er helemaal bij. Hoe komt dit? In deze lezing geeft Funda met behulp van persoonlijke anekdotes haar bespiegeling op racisme in Nederland.


Funda Müjde is een veelzijdige cabaretière, actrice, columniste en presentatrice. Ze werd geboren in Turkije en verhuisde met haar familie naar Nederland op zevenjarige leeftijd. Als actrice was ze o.a. te zien in de serie Vrouwenvleugel en in de film Julia’s geheim.  Ze schreef Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom (sinds ik in een rolstoel zit) en een selectie van haar columns verscheen in boekvorm: Algemeen Beschaafd Turks. Zij leverde een bijdrage aan het boek Licht en schaduw en de Gesluierde Monologen.

Foto: Gregor Servais

Praktische informatie

Wanneer: dinsdag 16 maart, van 16.00 tot 17.00 uur
Wat: lezing
Waar: online via webinargeek
Toegang: gratis, maar meld je even aan via deze link.
Georganiseerd door: BD Zaanstreek/Waterland