Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

Mogen we dan helemaal niks meer?

22 maart 16:00 - 17:00

WEEK TEGEN RACISME – Lezing door Janice Deul

‘Mogen we dan helemaal niks meer?’ is een veelgehoorde verzuchting vandaag de dag. Zeker als het gaat om culturele toe-eigening, waarbij mensen elementen, gebruiken of tradities overnemen van een (gemarginaliseerde) cultuur die niet van hem/haar/hen is. Uiteraard ligt het niet zo zwart/wit, maar juist die nuance maakt deze materie vaak zo complex. Reden te meer om het erover te hebben. Fashion & cultuuractivist Janice Deul bespreekt tijdens haar lezing het verschil tussen toe-eigening en inspiratie, waarom het eerste immoreel en schadelijk is en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit fenomeen wordt uitgebannen.

Janice Deul is oprichter van het socialemediaplatform Diversity Rules en maakt zich sterk voor een inclusief mode-, media- en kunstklimaat. Dat doet ze middels lezingen, workshops, gastcolleges, opiniestukken, columns, mediaoptredens en het cureren van tentoonstellingen. Zo was ‘Voices of Fashion’, een grote expositie over Zwarte couture, schoonheid en stijlen in 2021 in Centraal Museum Utrecht te zien. Als fashion-/cultuuractivist en journalist spreekt ze zich uit over tal van zaken op het gebied van uitsluiting en stereotypering. Dit varieert van #MeToo, ‘identiteitspolitiek’ en inclusief taalgebruik tot sustainable & genderfree fashion, het non-inclusieve karakter van de culturele & literaire sector en: culturele toe-eigening. Het onderwerp dat ze tijdens de BDZ-Week van Racisme agendeert en dat uitgebreid aan bod komt in het handboek voor een inclusieve creatieve industrie dat ze samen met een mediawetenschapper schrijft.

Janice Deul maakt sinds september 2021 deel uit van het bestuur van Centrum Beeldende Kunst Zuidoost in Amsterdam. Daarnaast is ze lid van de monitorcommissie Ontwerp van de Raad voor Cultuur en de commissie die de minister van OCW adviseert over het tegengaan van grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector.

Foto: Melanie Marsman

Praktische informatie

Wanneer: dinsdag 22 maart, van 16.00 tot 17.00 uur
Wat: Lezing
Waar: online, via webinargeek
Toegang: gratis, maar meld je even aan via deze link
Georganiseerd door: Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland