Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Event

Hoe gaan Nederlandse musea om met de erfenis van het koloniaal verleden?

22 maart 14:30 - 15:30

WEEK TEGEN RACISME – Lezing door Maya Mutlu

Hoe gaan Nederlandse musea om met de erfenis van ons koloniaal verleden en welke ontwikkeling daar de laatste decennia te zien? Dat is het thema van deze lezing – met veel sprekend beeldmateriaal – van kunsthistoricus Maya Mutlu.

De uiterst pijnlijke, gedeelde geschiedenis van slavernij in Oost en West blijft onbegrijpelijk vanuit onze tijd en mentaliteit gezien. Voorzichtige toegang tot de hersenkronkels van grote machten kan ons tot inzichten brengen. Maya Mutlu geeft betekenis aan historische plekken door de context van ons koloniaal verleden en de tijdsgeest van toen erbij te halen. Hoe museale instellingen omgaan met de erfenis van het Nederlandse koloniale verleden en daarop reflecteren biedt een mogelijkheid om inzicht te krijgen in de mentaliteit van de 17e , 18e en 19e -eeuwse wetenschappers en bewindvoerders.

Maya Mutlu (Haarlem) is een kunsthistoricus, onderzoeker, rondleider, stadsgids, museum- en workshopdocent bij oa Tropenmuseum Amsterdam, Van Gogh Museum, Hermitage Amsterdam, Let’s Do It Kids, Slavernij & Haarlem en Mapping Slavery. Hiermee heeft ze veel kennis en ervaring opgebouwd als het gaat om dekolonisatie van betwiste collecties of voorwerpen, Nederlandse slavernijgeschiedenis en de uiting of sporen daarvan in ons huidige maatschappij.

Als kunsthistoricus maakt Mutlu gebruik van kunstenaars en werken om de abstracte begrippen vorm te geven bij de gesprekken. Mutlu heeft een bi-culturele achtergrond: ze is opgegroeid in Turkije en sinds haar 18e woont ze in Nederland. Door haar persoonlijke zoektocht naar haar (culturele) identiteit heeft ze een verfijnde manier ontdekt voor het bespreekbaar maken van ongemakkelijke onderwerpen.

Praktische informatie

Wanneer: dinsdag 22 maart, van 14.30 tot 15.30 uur
Wat: lezing
Waar: online
Toegang: gratis, maar meld je even aan via deze link
Georganiseerd door: Bureau Discriminatiezaken Kennemerland