Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

B&B Tilburg erkent discriminatie en wijzigt beleid 

De Bed & Breakfast Bosscheweg in Tilburg die eind maart een Roemeense toerist weigerde vanwege zijn Roemeense afkomst, heeft erkend dat er sprake was van discriminatie. De B&B heeft verklaard nooit meer mensen te weigeren op basis van hun afkomst. Dat laat de B&B weten in een publieke schriftelijke verklaring.   

De Roemeense wetenschapper dr. Hegyi boekte eind maart een kamer bij een Tilburgse B&B. Hij kwam naar Nederland om vrienden te bezoeken. Zijn reservering werd plotseling geannuleerd. De B&B schreef letterlijk dat het met zijn afkomst te maken had. Er zou een afspraak met de gemeente zijn op basis waarvan Roemenen geweigerd konden worden als gast. De man was geschokt en meldde het voorval bij RADAR. Ook op sociale media uitte hij zijn verontwaardiging.   

Internationale aandacht 

De zaak kreeg internationaal aandacht. De gemeente Tilburg werd vanuit de Roemeense ambassade en Roemeense media gecontacteerd, tussen Roemenië en Nederland was contact op ministerieel niveau en RADAR werd benaderd door een Roemeens lid van het Europees parlement en door diverse Roemeense media. Booking.com had naar aanleiding van de berichtgeving besloten de B&B wegens discriminatie van hun platform te verwijderen.  

Geen afspraak met gemeente 

Zoals verwacht bestaat er geen afspraak tussen de gemeente Tilburg en de betreffende B&B (of andere horecagelegenheden) op basis waarvan men gasten van Roemeense afkomst mag weigeren. De heer Hegyi acht excuses van de B&B op zijn plaats en wil vooral dat dit geen andere gasten van Roemeense afkomst ooit nog kan overkomen. De heer Hegyi en RADAR spraken af ernaar te streven dat de Tilburgse B&B publiekelijk haar excuses zou aanbieden, zou erkennen dat deze vorm van discriminatie absoluut niet door de beugel kon en dat zij nooit meer Roemenen of wie dan ook wegens hun afkomst als gast zouden weigeren. 

‘Onjuist en discriminerend’  

In een door de B&B ondertekende verklaring stellen zij dat het “onjuist en discriminerend was om de reservering van dhr. Hegyi bij B&B Bosscheweg ongedaan te maken omdat hij van Roemeense afkomst is.” Voor de heer Hegyi was het hiermee afgedaan. Hij heeft RADAR laten weten dat wat hem betreft de verwijdering op Booking.com ongedaan gemaakt kan worden. RADAR is in overleg met het platform om dit te realiseren.