Trainingen

Workshops en trainingen

RADAR geeft korte workshops, maar ook trainingen bestaande uit meerdere bijeenkomsten. De trainingen en workshops gaan over onderwerpen als de gevolgen van negatieve beeldvorming, het herkennen van discriminatie en hoe om te gaan met pesten en discriminatie. RADAR geeft workshops en trainingen aan diverse doelgroepen zoals scholieren, jongeren, docenten, politiemensen, migrantenorganisaties en vluchtelingen. In de workshops en trainingen wordt gebruik gemaakt van een scala aan oefeningen; vertrouwensoefeningen,dramatechnieken, rollenspelen, interactieve speloefeningen, ijsbrekers, groepsdiscussie, creatieve oefeningen, filmmateriaal en dergelijke. 

 

 

1) Discriminatie! Waar ligt de grens?

Gevallen en gevoelens van discriminatie op de werkvloer

Op je werk mag je niemand anders behandelen om verschillen in cultuur, geloof of seksuele geaardheid. Maar soms is de scheidslijn vaag: wanneer is iets discriminatie? En hoe treed je als agent, verpleegkundige of baliemedewerker op? Is dat in lijn met hoe je als privépersoon zou reageren? De workshop Discriminatie! Waar ligt de grens? laat professionals – meestal collega’s – met elkaar in gesprek gaan over gevallen en gevoelens van discriminatie tijdens en na werktijd.

Discriminatie Waar ligt de grens-productkaart.pdfmeer info

 


2) Verder kijken dan je neus lang is

Stap over je eerste indruk heen

Iemand kan wel dik, dun, lang of kort zijn, maar wat weet je dan eigenlijk over iemand? En dan nog: je eerste indruk klopt lang niet altijd. Dat leren kinderen uit groep 7 en 8 tijdens de gastles Verder kijken dan je neus lang is. Deze les gaat over vooroordelen en pesten. Radar geeft de les jaarlijks op meer dan honderd scholen in Nederland. 

Verder kijken dan je neus lang is-productkaart.pdfmeer info3) Discriminatie? Deal with it!

Laat je niet zomaar buitensluiten

Vluchtelingen of immigranten kunnen zich snel buitengesloten voelen. Best begrijpelijk, want hoe leg je contact als je de taal en gebruiken niet goed kent? En hoe moeten ze omgaan met discriminatie? Het maakt onzeker en een simpel praatje met de buurman is dan vaak al teveel. De training ‘Discriminatie, deal with it’ bouwt het zelfvertrouwen van deelnemers op, zodat ze beter voor zichzelf kunnen opkomen. 

Discriminatie Deal with it-productkaart.pdf,  meer info 4) Living Library

Persoonlijke verhalen over discriminatie
Een persoonlijk verhaal van iemand die recht tegenover je zit. Dat maakt veel meer indruk dan een boek lezen of een filmpje bekijken. In onze Living Library kiezen middelbare scholieren vier levende boeken uit: mensen die uit eigen ervaring vertellen hoe het is om gediscrimineerd te worden, op wat voor manier dan ook. Dan komt het ineens wel heel dichtbij.

Living Library-productkaart.pdf


5) Geef racisme de rode kaart

Gastles over discriminatie op het sportveld – en daarbuiten
Leerlingen die voetbal kijken, horen ook de spreekkoren met discriminerende teksten. Dat is op tv, maar als je eerlijk bent: op het eigen schoolplein hoor je het net zo goed, maar misschien subtieler. In de gastles Geef racisme de rode kaart praten we met de hele klas over vragen als wat is racisme en wanneer discrimineer je? En hoe ga je ermee om als je zelf het slachtoffer bent? De les is ontwikkeld samen met voetbalclub NAC en dat merk je. Er zitten lekker veel concrete voetbalvoorbeelden in, waardoor iedereen bij de les blijft.

Geef racisme de rode kaart-productkaart.pdfmeer info


6) Powerday

Maskers af, contact maken
Jongeren kunnen jarenlang bij elkaar in de klas zitten, maar hoe goed kennen ze elkaar? Meestal heeft iedereen toch zijn eigen vertrouwde groepje. Bij een misverstand is het al snel ‘wij’ tegenover ‘zij’. En wat als een leerling zich anders voelt – of dat stempel krijgt – en helemaal nergens bij hoort? Op een Powerday leren alle leerlingen elkaar beter kennen. Maskers af!

Powerday InHolland november 2012 >>

Powerday-productkaart.pdf


7) Learn2Empower

Vooroordelen aanpakken in Zuid-Afrika en Nederland

Als op de werkvloer Marokkanen en Nederlanders aan aparte tafels lunchen. Als op school de Antilliaanse meiden geen contact hebben met de moslimmeiden. Als buren elkaar mijden. Als u werkt met dak- en thuislozen, vluchtelingen, zwerfjongeren of anderen die moeite hebben hun plek te vinden in de samenleving vanwege vooroordelen of stigma’s. In al die gevallen is empowerment dé manier om stappen te zetten. Dat blijkt dagelijks in Zuid-Afrika, waar die methode is ontwikkeld. In een unieke training van 2,5 dag leert u van de Zuid-Afrikanen zelf hoe u empowerment hier inzet.

Learn2Empower-productkaart A4.pdfmeer info

 

8) Respect4All!
Met de bovenbouw in gesprek over homoseksualiteit
Jongeren willen respect. En ze willen vooral niet buiten de groep vallen. Maar als je nu een beetje anders bent? Wat als je bijvoorbeeld homoseksueel bent? Daarover gaan we in gesprek met middelbare scholieren van de bovenbouw. Ze praten over hun eerste reactie op homo’s en lesbiennes. En wat is hun tweede reactie? Uiteindelijk draait deze les om het ontmaskeren van vooroordelen waarmee je anderen buitensluit.

Respect4all-productkaart.pdfmeer info

 


9) Dialoogtraining

Met zelfvertrouwen een buurtdialoog leiden
RADAR organiseert in gesprekstafels waar buurtbewoners met elkaar in gesprek gaan over thema’s als geluk of dromen. De gespreksleiders zijn meestal enthousiaste mensen uit de buurt. In de dialoogtraining oefenen ze gesprekstechnieken om later vol zelfvertrouwen aan de gesprekstafel aan te schuiven.


10) Discriminatie buitenspel

Pak ongewenst gedrag binnen en buiten de lijnen aan
Spreekkoren op de tribune. In de kleedkamer altijd dezelfde harde grappen over iemands
achtergrond. Kan dat zomaar? Op de workshop Discriminatie buitenspel ga je met je club – van speler tot barmedewerker – in gesprek over omgangsnormen binnen én buiten de lijnen. Waar zijn jullie trots op, en op welke punten kunnen jullie nog beter scoren?

Discriminatie buitenspel-productkaart.pdfmeer info


11) Sensitiviteitstraining handicap/chronische ziekte

Met een beperking leven? Weet waar je recht op hebt
Wie een chronische ziekte of handicap heeft, wordt niet altijd gelijk behandeld. Iemand zoekt bijvoorbeeld een baan, voldoet aan de eisen, maar wordt met een vage reden afgewimpeld. Hoe kun je in zo’n situatie laten weten dat je hiermee geen genoegen neemt? Dat je, met andere woorden, weerbaarder wordt? Deze sensitiviteitstraining is bedoeld voor professionals en voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Ze leren discriminatie te herkennen en niet zomaar te laten gebeuren.

Sensitiviteitstraining-handicap productkaart.pdf12) Sensitiviteitstraining seksuele diversiteit

Met collega’s in gesprek over homoseksualiteit
Hoe ga je ermee om als een cliënt homoseksueel is? Ligt dat gevoelig? Iedereen weet: we zijn allemaal gelijkwaardig. En toch wordt iemand snel beoordeeld op zijn seksuele geaardheid. Terloopse opmerkingen en grappen hoeven geen probleem te zijn, maar waar ligt de grens? Daarover ga je met je collega’s in gesprek op de Sensitiviteitstraining seksuele diversiteit.

Sensitiviteitstraining-seksuele diversiteit produckaart.pdf

 

Op maat

Onze trainers geven graag verdere uitleg en passen de training aan uw wensen en behoeften. RADAR heeft afspraken gemaakt met meerdere gemeenten over de financiering van projecten, voorlichtings- en/of trainingsactiviteiten. Voor meer informatie over inhoud en kosten kunt u contact met ons opnemen.

 

  • Zoeken

Naar boven