Direct naar content
RADAR Discriminatie melden
Discriminatie melden
Artikel

VN-Verdrag handicap bekrachtigd in New York

Op 14 juni overhandigde Nederland het ondertekende VN-Verdrag handicap aan de Secretaris Generaal van de Verenigde Naties in New York. Het Verdrag is hiermee tien jaar nadat het door de VN is aangenomen, eindelijk ook in ons land officieel bekrachtigd (geratificeerd).

Over dertig dagen treedt het ook daadwerkelijk in werking. Dat betekent dat het Verdrag vanaf 14 juli 2016 in Nederland geldt. Eén op de acht Nederlanders heeft te maken met een langdurige fysieke, psychische, verstandelijke, intellectuele of zintuigelijke beperking. Een deel daarvan heeft nog altijd een achtergestelde positie, waardoor zij niet volwaardig aan de samenleving kunnen meedoen. Zij worden vanwege hun beperking niet toegelaten op scholen of door werkgevers niet in dienst genomen. Ook ervaren zij obstakels als zij van het openbaar vervoer gebruik willen maken of als zij willen stemmen. Daarnaast ervaren veel mensen met een beperking belemmeringen bij de toegang tot bibliotheken, winkels, bioscopen, sportfaciliteiten en cafés.

Sterkere positie mensen met een beperking

Het VN-Verdrag handicap versterkt de positie van mensen met een beperking, omdat het bepaalt dat zij gelijke rechten hebben op het gebied van wonen, scholing, vervoer, werk en een aantal andere terreinen. De overheid moet ervoor zorgen dat dit wordt gerealiseerd. In het verdrag staan geen nieuwe rechten. Wel geeft het verdrag een verdere uitwerking van de verplichtingen die de regering al heeft op grond van bestaande mensenrechtenverdragen. In de praktijk bleek namelijk dat deze verdragen niet genoeg handvatten boden om de specifieke belemmeringen van personen met een beperking weg te nemen.

Conferentie deelnemende landen

De ratificatie valt niet alleen samen met de tiende verjaardag van het verdrag maar ook met de negende conferentie van de landen die het verdrag bekrachtigd hebben. Voor het eerst heeft Nederland hier de rol van verdragspartner in plaats van toeschouwer. Op de agenda staat onder andere:

  • Verminderen van armoede onder mensen met een beperking;
  • De rechten van mensen met een verstandelijke of psychische beperking;
  • Toegang tot ICT;
  • Implementatie van het verdrag bij de VN zelf.

Meer informatie

Meer informatie over de rechten van mensen met een beperking vind je op de website van Mensenrechten.nl.

Bron: www.mensenrechten.nl