Zes keer sprake van discriminatie

 

15 mei 2013 - De afgelopen twee weken oordeelde het College voor de Rechten van de Mens maar liefst 5 keer dat er sprake was van discriminatie in door RADAR bij het College aangedragen zaken. In twee gevallen was er volgens het College sprake van discriminatie op grond van nationaliteit, in nog eens twee gevallen van discriminatie op grond van godsdienst en in een geval oordeelde het College dat er sprake was van leeftijdsdiscriminatie.

 

college_voor_de_rechten_van_de_mens-logo-2012.jpgIn al deze gevallen was er sprake van daadwerkelijk gedupeerde personen. Zo kregen mensen geen werk (meer) vanwege discriminatie, werd iemand geweigerd voor een trainee-opleiding en mocht een persoon geen auto huren. En dat allemaal vanwege hun nationaliteit, godsdienst en leeftijd. Factoren die volgens het College ten onrechte in de overwegingen van respectievelijk werkgevers en dienstverlener werden gehanteerd.

 

 

Discriminatie is dus echt een realiteit voor mensen. Discriminatie waar iedereen op zijn tijd mee te maken kan krijgen vanwege het bereiken van een bepaalde leeftijd of oplopen van een beperking, maar ook het simpele feit vrouw, homo, moslim of joods te zijn kan drempels opwerpen die te maken hebben met vooroordelen en discriminatie.

 

Goed nieuws is dat er wel wat aan gedaan kan worden. Een oordeel van het College wordt in meer dan 70 % van de gevallen opgevolgd. Ook in deze 5 gevallen gaat RADAR in overleg met de tegenpartij om deze te adviseren over maatregelen om in de toekomst discriminatie te voorkomen en zo mogelijk genoegdoening te vragen voor de gedupeerde.

 

Meer informatie over deze oordelen is te vinden op de website van het College voor de Rechten van de Mens, www.mensenrechten.nl, oordelen 2013-49, 2013-50, 2013-53, 2013-54 en 2013-55.

 

Samenvatting oordelen

  • Zoeken

Naar boven