Verder kijken dan je neus lang is

Stap over je eerste indruk heen

 

Iemand kan wel dik, dun, lang of kort zijn, maar wat weet je dan eigenlijk over iemand? En dan nog: je eerste indruk klopt lang niet altijd. Dat leren kinderen uit groep 7 en 8 tijdens de gastles Verder kijken dan je neus lang is. Deze les gaat over vooroordelen en pesten. Radar geeft de les jaarlijks op meer dan honderd scholen in Nederland.

 

Dit gaan we doen


In 60 minuten doen we allerlei interactieve opdrachten, waarbij leerlingen op het puntje van hun stoel zitten. Een van de spellen is het ‘snelleoordeelspel’. De leerlingen kiezen foto’s van kinderen waar ze in de klas wel naast willen zitten. Er blijven altijd een paar foto’s over. Dat is een mooie aanleiding om te vragen: hoe kan dat? En: hoe zouden die kinderen zich voelen? Misschien heeft een van die kinderen juist precies dezelfde hobby als jij. Maar ja, om dat te ontdekken moet je wel verder kijken dan je neus lang is!

 

Dit levert het op


Leerlingen maken met elkaar afspraken over pestgedrag, waardoor ze er elkaar op durven aanspreken. Kinderen die wel eens buitengesloten worden, voelen zich gesterkt en komen beter voor zichzelf op. Leerlingen zijn ook beter voorbereid op de middelbare school waar ze straks opnieuw hun eigen plek moeten veroveren. Voor sommige scholen was deze les aanleiding om de verschillen te vieren met een feestje, markt of themaweek.


Dit hebben leerkrachten over de les gezegd:

‘Leerlingen hebben geleerd verder te kijken dan hun eerste reactie.’

‘Leerlingen oordelen minder snel over elkaar. Ze zien niet alleen de verschillen, maar ook de overeenkomsten.’

 

Voor wie is het?


De gastles Verder kijken dan je neus lang is is geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8.

 

Praktische informatie


Deze gastles duurt 60 minuten. We geven de lessen op locatie, de gastdocent komt dus naar uw school toe. We doen de les ook wel in buurthuizen of wijkcentra voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar.

 

 

  • Zoeken

Naar boven