Tilburg herdenkt slavernijverleden

 

Tilburg krijgt zijn eigen herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Op zondag 1 juli wordt in het Vrijheidspark erbij stilgestaan dat 155 jaar geleden de slavernij formeel ten einde kwam in Suriname en op de toenmalige Nederlandse Antillen en Aruba.

De Tilburgse burgemeester Theo Weterings zal tijdens de herdenking spreken namens het gemeentebestuur en een krans leggen. Ook door andere Tilburgse organisaties en instellingen zullen kransen worden gelegd als eerbetoon aan de slachtoffers van de slavernij en de trans-Atlantische slavenhandel.

 

Volgens de initiatiefnemers draagt de herdenking bij aan het respect en waardering voor culturele diversiteit. Tilburg is een multiculturele stad. Van de 214.000 inwoners heeft meer dan een kwart een niet-Nederlandse culturele achtergrond. Samen wonen, leven en werken in Tilburg gaat niet altijd vanzelf, daarvoor is wederzijds begrip en kennis van elkaars achtergronden nodig.

Tilburg telt ruim 8.000 inwoners met een Afro-Caribische achtergrond; mensen met roots in Suriname of de (voormalige) Nederlandse Antillen en Aruba. Onder deze groep Tilburgers zijn
veel nazaten van de tot slaaf gemaakten, die zich persoonlijk verbonden voelen met het slavernijverleden.

 

Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst

De herdenking wordt georganiseerd door Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg, een nieuwe stichting die is opgericht door een aantal maatschappelijk betrokken Tilburgers. Naast de jaarlijkse herdenking zal de Stichting door het jaar heen verschillende activiteiten organiseren die bijdragen aan meer kennis over het slavernijverleden , verdraagzaamheid en emancipatie. Zo wordt op 30 juni een Keti Koti’-dialoogtafel gehouden om Tilburgers in gesprek te brengen over het slavernijverleden en -erfenis. De deelnemers krijgen voor het gesprek aanvangt een inleiding door een deskundige.

 

Programma

De herdenking vindt plaats op zondag 1 juli 2018 in het Vrijheidspark in Tilburg. Het programma begin om 14 uur (inloop van 13.30 uur) en duurt tot ongeveer 15 uur.

 

  • Zoeken

Naar boven