Reactie RADAR op coalitieakkoord Rotterdam

 

12 mei 2014 - Het nieuwe stadbestuur gaat Rotterdam de komende jaren sterker, veiliger, levendiger en gezelliger maken. Meer participatie, meer medezeggenschap en meer economische ontwikkeling.

De coalitie schetst daarbij een beeld van een stadsbestuur met branie, opgestroopte mouwen en een ingetrapt gaspedaal. Het gaat lef tonen, vernieuwen en experimenteren. En Rotterdammers mogen elkaar aanspreken op asociaal gedrag.

 

Discriminatie is behalve asociaal buitengewoon contraproductief voor de stad. RADAR is verheugd dat het nieuwe bestuur van plan is om discriminatie actief tegen te gaan. Discriminatie op straat, in de buurt of in de zorg resulteert in onveiligheid. Discriminatie in de horeca maakt de stad er evenmin gezelliger op. RADAR wil graag met het nieuwe bestuur om tafel voor een doortastende aanpak op deze hardnekkige problemen in Rotterdam. Datzelfde geldt voor discriminatie op de arbeidsmarkt. Want het is een gotspe dat werkgevers anno 2014 nog reden zien om mensen af te wijzen vanwege hun huidkleur, culturele achtergrond, geloof, vrouw-zijn of beperking. Of dat werkgevers onderscheid maken op leeftijd.

 

Hiermee komen we bij de eerste kritische noot bij het akkoord. Op pagina 6 staat dat bij de krimp van het ambtenarenapparaat nadrukkelijk gevraagd wordt om jonge mensen te behouden. De vraag is of dit valt te realiseren zonder in aanvaring te komen met het wettelijk verbod op leeftijdsdiscriminatie. Verder is bekend dat juist oudere werknemers moeilijk werk vinden. Dat is dus niet te rijmen met het streven om minder Rotterdammers in de bijstand te hebben.

 

Ten tweede: Rotterdammer ben je niet per se van geboorte. De stad trekt mensen uit de nabije omgeving en uit verre landen. Het basisprincipe van gelijke kansen is een groot goed. Vestigingseisen aan nieuwe bewoners mogen nooit directe of indirecte discriminatie tot gevolg hebben. RADAR volgt met belangstelling de wijze waarop het stadsbestuur de beoogde differentiatie in de wijken wil bewerkstelligen en wil hier graag over meedenken.

 

Met volle kracht vooruit het gaspedaal intrappen, vraagt om een regelmatige blik op het dashbord, spiegels en overige weggebruikers. Met deze kanttekeningen wenst RADAR de coalitie  een succesvolle collegeperiode toe.

 

Bekijk hier het coalitieakkoord Leefbaar Rotterdam | D66 | CDA 2014 - 2018 >>

  • Zoeken

Naar boven