Projecten:
RADAR Your Power – Our Power Award 2012
Hoofdpagina / Projecten: / RADAR Your Power – Our Power Award 2012

RADAR Your Power – Our Power Award 2012


Uitgereikt op 21 maart: Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie


Ieder jaar wordt op 21 maart wereldwijd aandacht gevraagd voor de bestrijding van racisme. De VN riep deze dag uit na bloedig neergeslagen protesten tegen de pasjeswet in Zuid-Afrika in Sharpeville in 1960. Daarbij kwamen 69 mensen om het leven en raakten veel meer gewond.

Dit jaar werd op 21 maart in theater Zuidplein de RADAR Your Power – Our Power Award 2012 uitgereikt aan Tjaako Minnema en zijn docententeam. Tjaako Minnema is teamleider bij het Albeda College in Rotterdam-Slinge. Ook Remey Weekers, werkzaam bij de Stichting Welzijn Schiedam en de Lentiz Life College, ontving een RADAR Your Power – Our Power Award 2012.

De prijsuitreiking is onderdeel van het project Your Power - Our Power, een empowerment project van RADAR, geïnspireerd op de Zuid-Afrikaanse filosofie Ubuntu. Er zijn vele vertalingen van Ubuntu mogelijk, waaronder: "Ik ben omdat wij zijn". Samen met Umtapo werkt RADAR aan het Your Power - Our Power project om Ubuntu ook in Nederland te verspreiden, als remedie tegen uitsluiting en verharding.  Drie jonge Zuid-Afrikanen brengen deze week een ‘Ubuntuweek’ door in Nederland. Zij hebben op de bijeenkomst verteld wat het belang van Ubuntu, Empowerment en Geloven in jezelf en in de ander is voor een maatschappij waar men elkaar gelijk behandelt. Ook werd zichtbaar hoe zij op basis van trainingen van Umtapo de kracht vonden om vele anderen in hun omgeving ook kracht te geven om positieve sociale veranderingen te bewerkstellingen in hun eigen omgeving.

 

RADAR zet zich al bijna 30 jaar in voor een samenleving zonder uitsluiting. Geïnspireerd op de Zuid-Afrikaanse ervaringen heeft RADAR inmiddels zelf diverse empowerment trainingen georganiseerd, zoals de Powerschooltraining. Gedurende vijf dagen wordt een groep jongeren stevig onder handen genomen met de bedoeling hen te leren omgaan met het vaak weerbarstige dagelijks leven. Voor RADAR is het belangrijk om naast klachtbehandeling, ook methodieken te ontwikkelen die voorkomen dat mensen slachtoffer worden van discriminatie door hen handvatten te geven hierop te reageren en mee om te gaan.

 

Speciaal voor deze dag schreef dichter Marcel P. Vaandrager een gedicht

 

 

 

 

 

 

 

  • Zoeken

Naar boven