Onderwijsaanbod seksuele diversiteit

 

Scholen zijn sinds 1 december 2012 verplicht om voorlichting te geven over seksualiteit en seksuele diversiteit. Het kabinet heeft dit laten opnemen als kerndoel voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.  Meer info 

RADAR heeft een divers onderwijsaanbod, zoals voorlichtingslessen voor leerlingen over en discriminatie en seksuele diversiteit tot sensitiviteitstraining seksuele diversiteit voor docenten. 


Is de school een veilige plek, ook voor homojongeren?

Uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (rapport ‘Gewoon anders’) blijkt dat veel middelbare scholen geen veilige plek voor homojongeren zijn. Jongeren leggen elkaar strikte gender- en seksuele normen op.  Als gevolg hiervan hebben veel homojongeren depressieve klachten: een op de zeven meisjes en een op de acht jongens. De helft van de homojongeren denkt wel eens aan zelfmoord. 9% van de jongens en 16% van de meisjes heeft een zelfmoordpoging gedaan.

 

Jongeren worden veel meer dan vroeger dagelijks geconfronteerd met seksualiteit en zijn eerder seksueel actief. Seksuele opvoeding in de thuissituatie is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Voor een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen is aandacht voor seksuele weerbaarheid en acceptatie van seksuele diversiteit cruciaal. Educatie over seksualiteit en seksuele diversiteit kan bijdragen aan een veilig leerklimaat in het onderwijs.


Aanbod RADAR

Basisonderwijs 

  • Verder kijken dan je neus lang is! : voorlichtingsles voor kinderen van groep 7-8. Iemand kan wel dik, dun, lang of kort zijn, maar wat weet je dan eigenlijk over iemand? En dan nog: je eerste indruk klopt lang niet altijd. Dat leren kinderen uit groep 7 en 8 tijdens de gastles Verder kijken dan je neus lang is. (meer info)

Voorgezet onderwijs 

  • Respect4all : voorlichtingsles voor de bovenbouw van het VO. Jongeren willen respect. En ze willen vooral niet buiten de groep vallen. Maar als je nu een beetje anders bent? Wat als je bijvoorbeeld homoseksueel bent? Daarover gaan we in gesprek met middelbare scholieren van de bovenbouw. Ze praten over hun eerste reactie op homo’s en lesbiennes. En wat is hun tweede reactie? Uiteindelijk draait deze les om het ontmaskeren van vooroordelen waarmee je anderen buitensluit. (meer info)
  • Living library : levendige verhalen voor leerlingen van de onderbouw en de bovenbouw VO. Een persoonlijk verhaal van iemand die recht tegenover je zit. Dat maakt veel meer indruk dan een boek lezen of een filmpje bekijken. In onze Living Library kiezen middelbare scholieren vier levende boeken uit: mensen die uit eigen ervaring vertellen hoe het is om gediscrimineerd te worden, op wat voor manier dan ook. Dan komt het ineens wel heel dichtbij (meer info)
  • Powerdag : 1-daagse training voor grote groepen (max. 100) leerlingen (vanaf ongeveer 15 jaar en ouder) en docenten; De powerdag is een grensverleggende methode om pesten tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. (meer info)
  • Discriminatie in de klas : korte workshop voor docenten. Hoe ga je om met discriminatie in de klas? Hoe geef je grenzen aan? Hoe maak je homoseksualiteit bespreekbaar onder de leerlingen? 

Meer informatie 

Neem contact op met een van onze trainers

  • Zoeken

Naar boven