Onderwijs

VOORLICHTINGEN OP SCHOLEN

Powerday

Maskers af, contact maken
Jongeren kunnen jarenlang bij elkaar in de klas zitten, maar hoe goed kennen ze elkaar? Meestal heeft iedereen toch zijn eigen vertrouwde groepje. Bij een misverstand is het al snel ‘wij’ tegenover ‘zij’. En wat als een leerling zich anders voelt – of dat stempel krijgt – en helemaal nergens bij hoort? Op een Powerday leren alle leerlingen elkaar beter kennen. Maskers af!


Duur: 2 dagdelen

Doelgroep: mbo/hbo

Kosten: €900. Sommige gemeenten financieren deze training.

Powerday InHolland november 2012 >>

Powerday-productkaart.pdf

 

Living Library

Persoonlijke verhalen over discriminatie
Een persoonlijk verhaal van iemand die recht tegenover je zit. Dat maakt veel meer indruk dan een boek lezen of een filmpje bekijken. In onze Living Library kiezen middelbare scholieren vier levende boeken uit: mensen die uit eigen ervaring vertellen hoe het is om gediscrimineerd te worden, op wat voor manier dan ook. Dan komt het ineens wel heel dichtbij.


Duur: 2-3 uur

Doelgroep: vo

Living Library-productkaart.pdf

 

Verder kijken dan je neus lang is

Stap over je eerste indruk heen

Iemand kan wel dik, dun, lang of kort zijn, maar wat weet je dan eigenlijk over iemand? En dan nog: je eerste indruk klopt lang niet altijd. Dat leren kinderen uit groep 7 en 8 tijdens de gastles Verder kijken dan je neus lang is. Deze les gaat over vooroordelen en pesten. Radar geeft de les jaarlijks op meer dan honderd scholen in Nederland. 

 
Duur: 60-90 minuten

Doelgroep: bo/vo

Verder kijken dan je neus lang is-productkaart.pdfmeer info

Geef racisme de rode kaart

Gastles over discriminatie op het sportveld – en daarbuiten
Leerlingen die voetbal kijken, horen ook de spreekkoren met discriminerende teksten. Dat is op tv, maar als je eerlijk bent: op het eigen schoolplein hoor je het net zo goed, maar misschien subtieler. In de gastles Geef racisme de rode kaart praten we met de hele klas over vragen als wat is racisme en wanneer discrimineer je? En hoe ga je ermee om als je zelf het slachtoffer bent? De les is ontwikkeld samen met voetbalclub NAC en dat merk je. Er zitten lekker veel concrete voetbalvoorbeelden in, waardoor iedereen bij de les blijft.


Duur: 60-90 minuten

Doelgroep: bo

Geef racisme de rode kaart-productkaart.pdfmeer info

Respect4All!

Met de bovenbouw in gesprek over homoseksualiteit
Jongeren willen respect. En ze willen vooral niet buiten de groep vallen. Maar als je nu een beetje anders bent? Wat als je bijvoorbeeld homoseksueel bent? Daarover gaan we in gesprek met middelbare scholieren van de bovenbouw. Ze praten over hun eerste reactie op homo’s en lesbiennes. En wat is hun tweede reactie? Uiteindelijk draait deze les om het ontmaskeren van vooroordelen waarmee je anderen buitensluit.


Duur: 60-90 minuten

Doelgroep: vo

Respect4all-productkaart.pdfmeer info

Discriminatie buitenspel-productkaart.pdfmeer info

  • Zoeken

Naar boven