Wetgeving:
Nieuwe Europese richtlijn
Hoofdpagina / Wetgeving: / Nieuwe Europese richtlijn

Nieuwe Europese richtlijn

Discriminatie moet op alle fronten bestreden worden, niet alleen op de werkvloer maar ook daarbuiten. Hiervoor heeft PvdA-europarlementarir Emine Bozkurt zich altijd sterk gemaakt in het Europees Parlement. Al maanden onderhandelt zij mee over nieuwe wetgeving, die bestaande Europese regels moeten aanvullen.  

Gisteren is daarover in de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement overeenstemming bereikt. Het nieuwe wetsvoorstel bestrijdt discriminatie op de gronden van seksuele orintatie, handicap, religie en leeftijd bij het aanbieden van goederen en diensten, bij het toelatingsbeleid in het onderwijs en bij de sociale zekerheid en sociale voordelen.

De bestaande Europese wetgeving pakt discriminatie aan op basis van deze gronden, maar uitsluitend op de werkvloer. Ook discriminatie op grond van ras binnen en buiten de arbeidsmarkt was al verboden.

"Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen discriminatie", vindt Bozkurt. "Nieuwe regels waren absoluut noodzakelijk om alle vormen van discriminatie te bestrijden op alle terreinen. Aanvankelijk was het niet zeker of de Europese christen-democraten het wetsvoorstel wel zouden steunen, maar gelukkig werd het met een meerderheid aangenomen."

Bozkurt is bijzonder blij dat haar voorstel om meervoudige discriminatie aan te pakken is opgenomen in de richtlijn. Bozkurt: "Voor een zwarte homoseksuele man, een allochtoon in een rolstoel of een oudere moslima kan discriminatie bij het willen huren van een woning of het verkrijgen van een verzekering of een hypotheek duidelijk zijn, maar daarmee is nog niet per se duidelijk op welke grond(en) gediscrimineerd wordt. Deze richtlijn maakt mogelijk dat bij aangifte van discriminatie niet langer gekozen hoeft te worden op basis van welke grond er is gediscrimineerd."

Ook voor de Nederlandse gehandicapten betekent de richtlijn vooruitgang. Bozkurt: "De Nederlandse rolstoelgebruiker kan op basis van deze nieuwe Europese regels betere toegang tot openbare gebouwen en vervoer eisen."

In april zal de plenaire vergadering van het Europees Parlement zich buigen over deze antidiscriminatie-richtlijn.

 

18 maart 2009

 

  • Zoeken

Naar boven